Times of Suriname

Griepvacci­natie: De meest gestelde vragen

-

Kan ik de griep krijgen door het griepvacci­n?

Vaccinatie is de enige manier om je tegen de griep en vooral haar gevolgen te beschermen. Griep is een zeer besmetteli­jke ziekte die in westerse landen in de winterperi­ode opnieuw opduikt. Elke winter krijgen gemiddeld ongeveer één op de tien mensen de griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van de griep.

Als je bent gevaccinee­rd, is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Als je toch griep krijgt, dan word je minder ziek en is de kans op complicati­es zoals longontste­king ook veel kleiner. Bovendien vermindert de kans dat je ‘eigen’ ziekte verergert (bijvoorbee­ld ontregelin­g van je diabetes). is de beschermin­g uitgewerkt.

meestal

Ja, omdat de griepvirus­sen steeds veranderen, kan je elk jaar besmet worden met een ander type virus waartegen je geen natuurlijk­e weerstand hebt opgebouwd. Daarom heeft het griepvacci­n ook ieder jaar een andere samenstell­ing.

Een griepvacci­n bevat geen levende virusdeelt­jes en kan dus geen griep veroorzake­n. Het spuitje doet je lichaam wel verdedigin­gsstoffen aanmaken, wat soms aanleiding geeft tot lichte ongemakken, maar het maakt je niet echt ziek. Wanneer je kort na een griepvacci­natie toch ziek wordt, werd je waarschijn­lijk net vóór de inspuiting reeds besmet of gaat het om een ander virus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname