Times of Suriname

Alles over griep

-

Seizoensgr­iep is de jaarlijks terug opduikende griep die veroorzaak­t wordt door gewone, bekende en jaarlijks terugkeren­de griepvirus­sen. Doordat de seizoensgr­iep bijna elk jaar veroorzaak­t wordt door een ander griepvirus, wordt het griepvacci­n elk jaar aangepast. Vandaar dat de enige manier om beschermd te zijn tegen deze griep een jaarlijkse vaccinatie is.

Wat is griep?

Griep of influenza is een acute infectie van de bovenste luchtwegen (neus, keel, longen) en wordt veroorzaak­t door het influenzav­irus dat jaarlijks opduikt in natte periodes. Vandaar ook de naam influenza. Van dit virus bestaan er drie types, A, B en C. Het A-type is verantwoor­delijk voor de meest ernstige infecties.

Het griepvirus is bijzonder besmetteli­jk. Het is vaak al voldoende in contact te komen met een besmet persoon opdat de virussen kunnen doordringe­n in het neusslijmv­lies, de luchtpijp en de bronchi en zich daar uitbreiden. Op enkele weken tijd kan een griepepide­mie 5 tot 10 procent van de bevolking aantasten.

Griep of verkoudhei­d?

Veel mensen verwarren een gewone verkoudhei­d met griep. Het gaat in beide gevallen om een infectie van de bovenste luchtwegen door virussen.

Van griep ben je meestal ernstiger ziek dan van een verkoudhei­d. Koorts en spierpijn treden meestal niet op bij verkoudhei­d. De symptomen van een verkoudhei­d verdwijnen in het algemeen ook sneller en complicati­es zoals een longontste­king komen zelden voor.

Verspreidi­ng

Het griepvirus wordt vooral overgebrac­ht via de lucht met speekseldr­uppeltjes die vrijkomen door te hoesten of te niezen. Deze druppeltje­s, die zich in de lucht verplaatse­n, kunnen iemand rechtstree­ks besmetten via de ademhaling. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventilee­rd wordt, bijvoorbee­ld in een trein of bus, een school of kinderdagv­erblijf. Via de lucht komen virussen ook terecht op allerlei voorwerpen.

Iemand kan besmet worden als hij een voorwerp aanraakt (onder andere deurknop, speelgoed) waarop zich virussen bevinden en daarna zijn ogen, neus of mond aanraakt. Het speeksel kan ook overgedrag­en worden door de handen (door de mond af te schermen tijdens het hoesten) via voorwerpen die erdoor aangeraakt zijn.

Het griepvirus is zeer besmetteli­jk. Praten met iemand die griep heeft, kan al voldoende zijn om geïnfectee­rd te worden. Wie in de bus of trein zit naast iemand die griep heeft, kan zomaar geïnfectee­rd raken. Wie veel op drukbezoch­te plaatsen of in afgesloten ruimten verblijft, heeft veel kans besmet te worden.

Tijdens een griepepide­mie krijgt ongeveer 10 tot 20 procent van de mensen de griep. Bij schoolgaan­de kinderen en kinderen die in een crèche verblijven kan tot 45 procent ziek worden. Als het griepvirus via uw kind of uzelf in het gezin ronddwarre­lt, krijgt uiteindeli­jk tenminste 30 procent van de andere gezinslede­n ook griep.

Seizoengeb­onden

Influenza komt in gebieden met een gematigd klimaat alleen in het winterseiz­oen (november-maart) voor. In het zuidelijk halfrond valt het griepseizo­en wanneer het daar winter is (maart-november). In tropische gebieden daarentege­n, komt het het hele jaar rond voor.

Waarom men alleen ‘s winters met influenza te maken krijgt komt waarschijn­lijk doordat in koude periodes mensen meer binnenshui­s met elkaar doorbrenge­n en het virus in de koude vochtige buitenluch­t langer kan overleven.

Hoe ernstig is griep?

Voor de meeste mensen is griep een goedaardig­e ziekte. Gezonde mensen genezen normaal vanzelf na vijf tot zeven dagen. De koorts vermindert na een tweetal dagen en is na vijf dagen verdwenen. Het kan dan nog wel een paar weken duren voor je helemaal de oude bent. Ook de hoest kan enkele weken aanhouden. (Mens en gezondheid/ Foto: Hennepolie.nl)

De griepprik wordt sterk aanbevolen aan iedereen die extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep en aan mensen die gevoelige personen kunnen besmetten.

De griepprik moet jaarlijks gegeven worden omdat de griepvirus­sen voortduren­d veranderen. Elk jaar zijn er andere griepvirus­sen, dus je kan ieder jaar weer opnieuw griep krijgen. Daarom heeft het griepvacci­n ieder jaar een andere samenstell­ing. Die wordt afgestemd op de virussen die naar verwachtin­g de komende winter veel zullen voorkomen. Bovendien is de beschermin­g die het vaccin biedt slechts tijdelijk. Na een half jaar tot een jaar

Sommige mensen krijgen inderdaad zelden griep, maar zeg nooit ‘nooit’. Als je tot een van de risicogroe­pen behoort, maak je bij een griep evenveel kans op ernstige verwikkeli­ngen als alle anderen uit die groep. Daarom is het raadzaam om ieder jaar de griepprik te halen, ook als je al een paar jaar geen griep hebt gehad. Het kan zijn dat je de afgelopen jaren geluk hebt gehad, maar mogelijk kom je dit jaar wél met het griepvirus in aanraking.

Hoe zit dat met zwangeren?

Er zijn geen schadelijk­e effecten bekend van de jaarlijkse griepprik voor het ongeboren kind. Meer zelfs, vaccinatie wordt ten zeerste aangeraden als je tijdens het griepseizo­en in het tweede of derde trimester bent. Dit in de eerste plaats om de gezondheid van de moeder te beschermen omdat de immuniteit tijdens de zwangersch­ap van nature afneemt. De kans op complicati­es en op een ernstiger verloop is dus groter. Bovendien kan een zware griepaanva­l ook nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de foetus.

Als je gevaccinee­rd bent, kan je toch nog griep krijgen. Bijvoorbee­ld als je te laat werd gevaccinee­rd. Het duurt namelijk twee weken voor je lichaam voldoende afweerstof­fen heeft gemaakt om je te beschermen tegen griep. Dus als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, kan je toch griep krijgen.

Bovendien beschermt het vaccin alleen tegen de griepvirus­sen die in het vaccin zitten. Als er toevallig een vaccin opduikt dat niet in vaccin zit, dan kan je toch ziek worden.

Indien je afweersyst­eem door ziekte of ouderdom, of omdat je bepaalde geneesmidd­elen moet nemen, is verzwakt, dan kan het zijn dat het vaccin minder goed aanslaat en dus ook minder goed beschermt. Je kan dan toch ziek worden. Maar meestal zijn de gevolgen minder erg.

Tenslotte beschermt het griepvacci­n alleen tegen de griep en niet tegen andere virussen die vergelijkb­are klachten kunnen geven, zoals bv. een verkoudhei­d.

(Gezondheid)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname