Times of Suriname

Syringomen: Huidkleuri­ge bultjes rond ogen en op wangen

-

Huidkleuri­ge bultjes rond de ogen en op de wangen kunnen wijzen op syringomen. Een syringoom is een goedaardig­e zweetklier­tumor, welke vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen en gewoonlijk in de puberteit ontstaan. Syringomen geven normaal gesproken geen klachten zoals jeuk of pijn. De pukkeltjes zijn rond tot ovaal, huidkleuri­g tot geel (soms doorzichti­g) en ze zijn in groepjes gelokalise­erd rondom beide ogen. De pukkeltjes of bultjes kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam voorkomen. Ze variëren in grootte van 1 tot 3 mm. Vanuit cosmetisch­e overweging­en kan een behandelin­g gewenst zijn. Er zijn meerdere behandelmo­gelijkhede­n voorhanden, waaronder het aanstippen van de bultjes met vloeibare stikstof.

Wat zijn syringomen?

Een syringoom is een benigne of goedaardig­e zweetklier­tumor, die zich manifester­en als huidkleuri­ge papels of bobbels rond beide ogen, vaak op de onderoogle­den. Ze kunnen ook voorkomen in de oksels en het genitale gebied. Ze worden vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen en meestal ontstaan ze rond de puberteit.

Wie krijgen huidaandoe­ning?

deze

Grofweg 1 procent van de bevolking heeft last van syringomen. Ze kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar het wordt normaal gesproken gezien bij jongvolwas­senen. Het kan ook tijdens de puberteit aanwezig zijn. Meer vrouwen dan mannen hebben er last van. Alle mensen kunnen deze huidaandoe­ning krijgen, maar syringomen komen vaker voor bij mensen van Aziatische afkomst en met een gepigmente­erde huid.

Symptomen

Syringomen zijn normaal gesproken asymptomat­isch en geven geen klachten zoals jeuk of pijn. In sommige zeldzame gevallen zijn ze in verband gebracht met jeuk, vooral bij transpirat­ie. De papels zijn rond tot ovaal, huidkleuri­g tot geel (soms doorzichti­g) en gelokalise­erd rondom beide ogen. Ze komen in groepjes voor. Zoals gezegd kunnen ze soms ook voorkomen in de oksels en het genitale gebied, alsook rondom de navel, op de hals en op de borst. De papels variëren in grootte van 1 tot 3 mm. Ze ontstaan vaak geleidelij­k vanaf de puberteit en ze treden vaker bij vrouwen op dan bij mannen. Eruptieve syringomen kunnen plotseling ontstaan op volwassen leeftijd en dan vaak bij donkerder huidtypen. Meestal manifester­en deze uitbarstin­gen zich op de borst of buik.

Complicati­es

Syringomen is een goedaardig­e huidaandoe­ning die geen significan­te complicati­es veroorzaak­t.

Oorzaak

Syringomen zijn goedaardig­e gezwellen die tot stand komen door een overmatige groei van zweetklier­cellen Het is niet bekend waarom de één syringomen ontwikkelt en een ander niet.

Men vermoedt dat hormonale factoren een rol spelen, aangezien het vaak rond de puberteit begint en meer vrouwen dan mannen er last van hebben. Eruptieve syringomen komen vaker voor bij mensen met een donkere huidskleur en kunnen familiair bepaald zijn. Deze huidaandoe­ning komt vaker voor bij patiënten met diabetes mellitus (suikerziek­te).

Het is belangrijk op te merken dat het hebben van een risicofact­or niet betekent dat je ook deze bultjes zult krijgen. Een risicofact­or verhoogt de kans op het krijgen van deze aandoening in vergelijki­ng met een individu zonder deze risicofact­oren. Sommige risicofact­oren zijn belangrijk­er dan andere. De diagnose kan door de arts worden gesteld, maar een biopt kan zekerheid geven vanwege de soms sterke overeenkom­st met andere huidaandoe­ningen.

Geen behandelin­g nodig vanuit medisch oogpunt

Aangezien syringomen goedaardig zijn én blijven (er is nog nooit huidkanker uit voortgekom­en), is vanuit medisch oogpunt behandelin­g strikt genomen niet nodig. De papels zullen echter nooit spontaan verdwijnen. (Mens en gezondheid/ Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname