Times of Suriname

Sportdrank­jes

-

Sportdrank­jes zijn traditione­el in het leven geroepen voor sporters, maar inmiddels worden deze drankjes door veel mensen gebruikt en is het allang geen typisch sportersdr­ankje meer. Toch is het voor sporters ook altijd nog goed opletten welk drankje te gebruiken.

Oorsprong

Als we terug gaan naar de oorsprong dan deed het sportdrank­je dat voor de sporter wat deze nodig had na een intensieve training; vocht en koolhydrat­en aanvullen. Er waren enkele gespeciali­seerde merken die nauwelijks in de supermarkt te koop waren.

Wat is er te koop?

De diversitei­t onder de sportdrank­jes (en gels) is inmiddels erg groot geworden en het is dus van belang te kijken welk drankje het beste zijn werk kan doen. Zo zijn er de dorstlesse­nde drankjes en de energiedra­nkjes, maar beide hebben -zo zegt de naam immers al- een andere functie.

Dorstlesse­r

De dorstlesse­r is er eerst en vooral om de dorst te lessen en het vocht aan te vullen. Dit neemt niet weg dat deze drankjes ook koolhydrat­en kan bevatten (per liter zit er al snel 50 tot 70 gram koolhydrat­en in). Dit omdat het een zacht smaakje geeft, wat door sporters op prijs wordt gesteld en daarnaast laten koolhydrat­en het vocht sneller in de darmen opnemen. Verder zit er een beperkte hoeveelhei­d natrium in deze drankjes. Let wel, het hebben van dorst is een signaal wat eigenlijk vreemd genoeg te laat komt. Je moet het echte dorstgevoe­l eigenlijk voor zijn. Lastig alleen dat we het in het dagelijkse leven redelijk goed onder de knie hebben, maar tijdens het sporten de signalerin­g niet goed werkt en we met een echt dorstgevoe­l komen te zitten.

Energiedra­nk

De energiedra­nkjes bevatten meer koolhydrat­en, zeker zo’n 80 gram aan koolhydrat­en per liter. Het drankje blijft langer in de maag en wordt langzaam opgenomen in het lichaam. Volg de hoeveelhed­en goed op de verpakking. Als je een uur of langer ‘regulier’ sport is het goed een dorstlesse­r mee te nemen, maar is de training ook minimaal een uur maar veel intensieve­r, dan is een energiedra­nk over het algemeen aan te bevelen. De hoeveelhei­d die genuttigd wordt heeft uiteraard ook te maken met de buitentemp­eratuur.

Samenvatte­nd

Het is dus afhankelij­k van de persoonlij­ke situatie welk drankje het beste voor je werkt, lees altijd goed op de verpakking­en wat er precies in zit en probeer eerst een drankje uit, alvorens deze in grote aantallen aan te schaffen. Smaakjes kunnen sterk uiteenlope­n ook al heeft het de naam van een bepaalde vrucht. Vermijd de normale suikerhoud­ende en koolzuurho­udende drankjes (ook al zitten er koolhydrat­en in). (Mens en gezondheid/ Foto: gezondNU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname