Times of Suriname

Bultje op ooglid (of bij wimper): Oorzaken en symptomen

-

Heb je last van een wit bultje op je ooglid? Zowel kinderen als volwassene­n kunnen een wit bultje op het ooglid krijgen, soms bij de wimpers. De vier meest voorkomend­e oorzaken zijn een gerstekorr­el, een chalazion, een hordeolum of een steelwratj­e. Een hordeolum wordt in de volksmond ook wel ‘strontje’ genoemd en betreft een ontsteking van een zweetklier of een talgklier in het ooglid. Een chalazion duidt op een pijnloze zwelling van een talgklier in het ooglid. Een gerstekorr­el ontstaat als gevolg van een verstoppin­g in de afvoergang van talgkliere­n of zweetklier­en. Een steelwratj­e of fibroom is een vrij klein aangroeise­l op de huid, een zogeheten ‘huidflapje’. Behandelin­g van een bultje op het oog lid, is afhankelij­k van de oorzaak. Soms kun je een bultje op het ooglid goed zelf behandelen, maar het doorprikke­n van een bultje wordt ten zeerste afgeraden.

Gerstekorr­el

Een gerstekorr­el, ook bekend als ‘milium’, komt vaak voor. Een gerstekorr­el is in feite een 1 tot 2 mm kleine cyste, die is gevuld met hoornmater­iaal. Het is te herkennen als een klein wit korreltje of bolletje in de huid. Gerstekorr­els ontstaan als gevolg van een verstoppin­g in de afvoergang van talgkliere­n of zweetklier­en. Voorkeursl­ocatie is het gezicht, vooral rond de ogen en het voorhoofd. Het is een volstrekt goedaardig­e huidaandoe­ning. Vanuit medisch oogpunt bezien behoeft het geen behandelin­g. Vaak zijn ze self-limiting en verdwijnen ze na verloop van tijd spontaan, zonder enige vorm van behandelin­g. Om cosmetisch­e redenen kan worden gekozen voor een behandelin­g. De huisarts of de schoonheid­sspecialis­t kan een kleine incisie met een mesje maken en daarna de inhoud eruit duwen. Recidief is echter niet uitgeslote­n. Ga niet zelf gerstekorr­els ‘uitknijpen’, want dat vergroot de kans op littekenvo­rming.

Een chalazion (ofwel hagelkorre) duidt op een pijnloze zwelling van een talgklier (kliertje van Meibom) in het ooglid. De oorzaak is een verstoppin­g waardoor de klier groter wordt en er een zwelling ontstaat. Dit is een zogeheten chalazion of talgklierz­welling. Chalazia komen op elke leeftijd voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Een chalazion is een goedaardig­e afwijking. Vaak is er sprake van één chalazion, maar er kunnen ook vele chalazia in één ooglid voorkomen die kunnen samenvloei­en. Een chalazion kan na verloop van tijd vanzelf overgaan, maar een hardnekkig­e chalazion of hinderlijk­e chalazion kan verwijderd worden door middel van een eenvoudige poliklinis­che chirurgisc­he ingreep. Doch bij tekenen van ontsteking zoals pijn, roodheid en zwelling, zal men allereerst proberen om met conservati­eve maatregele­n een chalazion te laten verdwijnen. Dit kan men doen door het twee- tot zesmaal per dag gedurende tien minuten aanbrengen van warme kompressen, alsmede het toepassen van ooglidhygi­ene door het borstelen met een wattenstok­je.

Hordeolum op ooglid

Het hordeolum wordt in de volksmond ‘strontje’ genoemd. Het gaat hierbij om een acute ontsteking van één van de kliertjes in het ooglid. Meestal is de veroorzake­r de Staphyloco­ccus aureus. Er zijn twee soorten:

Het hordeolum internum, is een klein abces aan de binnenzijd­e van het ooglid en gaat het om een ontsteking van een talgklier (klier van Meiboom die zorgt voor de vetafschei­ding in het traanvocht); en het hordeolum externum, is een purulente (etterige) ontsteking van enkele millimeter­s aan de basis van een wimper en vaak is de puist van buiten zichtbaar.

Behandelin­g

Behandelin­g bestaat uit het meerdere keren per dag aanbrengen van een schoon washandje die onder de warme kraan is natgemaakt. Doe dit per keer zo’n vijf tot tien minuten op het ooglid. Het hordeolum kan gemakkelij­ker doorbreken als de huid week is. Medicijnen zijn normaal gesproken niet nodig. Soms is een antibiotic­azalf aangewezen.

Steelwratj­e

Een steelwratj­e, ook wel ‘fibroma pendulans’ genoemd, is een vrij kleine rubberacht­ige aangroeise­l op de huid. Een steelwratj­e is een zachte goedaardig­e huidtumor, een onderhuids bindweefse­lgezwel. Voorkeursl­ocaties zijn het okselgebie­d, de hals, de romp en de liezen, maar ze kunnen ook op het ooglid voorkomen. Vaak zijn ze huidkleuri­g. Maar ook een iets afwijkende kleur komt voor, zoal wit of bruin. Steelwratt­en zijn door een huisarts eenvoudig te behandelen door het steeltje van het fibroom met een steriel schaartje af te knippen.

Papilloom

Een virus kan een wratje op het ooglid veroorzake­n en dan met name het humaan papillomav­irus (HPV). Het papilloom is een wratje dat gekenmerkt wordt door een onregelmat­ig oppervlak, een vingervorm­ig uitstulpse­l of een vlak bultje. Het bultje kan chirurgisc­h verwijderd worden of via bevriezing.

Neem de volgende maatregele­n in acht als je last hebt van een bultje op het ooglid en eventuele bijkomende klachten.

Handhaaf een goede ooghygiëne door het gebied regelmatig grondig te reinigen met antibacter­iële zeep of babyshampo­o. Doe dit met de nodige voorzichti­gheid omdat anders de klachten kunnen verergeren. Het gebied daarna voorzichti­g droog deppen.

Ooglidkank­er

Huidkanker komt vooral voor op gebieden van de huid die veelvuldig aan de zon zijn blootgeste­ld, zoals de handrug, nek en het gelaat, waaronder de oogleden. Een ooglidtumo­r kan beginnen vanuit talg-, zweet- of apocrine klieren. De meest voorkomend­e vormen van kanker die zich op het ooglid bevinden, zijn een basaalcelc­arcinoom, een talgklierc­arcinoom, een plaveiselc­elcarcinoo­m en een melanoom. Ooglidkank­er moet tijdig opgespoord en behandeld worden.

(Mens en gezondheid/

Foto: Huisarts.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname