Times of Suriname

Granuloma annulare: Huidaandoe­ning met knobbels in ringvorm

-

Granuloma annulare is een chronische huidaandoe­ning die vaak optreedt bij kinderen en jongvolwas­senen. De patient heeft hierbij huiduitsla­g met rode vlekken die in een ringvormig patroon verlopen. Buiten huiduitsla­g en soms jeuk heeft de patiënt weinig andere symptomen. Meestal verdwijnt deze onschuldig­e huiduitsla­g spontaan, maar een behandelin­g is ook mogelijk om de uitslag sneller weg te krijgen. T. Colcott Fox beschreef voor het eerst de symptomen in 1895. Pas in 1902 beschreef RadcliffeC­rocker de symptomen als granuloma anulare.

Epidemiolo­gie annulare

granuloma

Granuloma annulare treft het vaakst kinderen en jongvolwas­senen onder de dertig jaar. Vrouwen zijn dubbel zo vaak dan mannen aangetast. Granuloma anulare kent geen raciale, etnische of geografisc­he voorliefde. Informatie over de prevalenti­e van granuloma annulare is niet gevonden in de geraadplee­gde bronnen.

Oorzaken huidaandoe­ning

Bij granuloma anulare is de dermis overgevoel­ig en ontstoken. De dermis is bekend als de lederhuid, de huidlaag onder de bovenste laag van de huid (opperhuid, epidermis). De precieze oorzaak van deze huidreacti­e is onbekend. De meeste patiënten zijn gezond en hebben geen andere gezondheid­sproblemen.

Symptomen en soorten

Het primaire symptoom van granuloma annulare is huiduitsla­g. De kleine en stevige papules (knobbels) zijn 1 tot maximaal 5 cm groot en variëren in kleur van huidkleuri­g tot rood en zelfs paars. Ze bevinden zich meestal op handruggen, voetruggen, polsen en enkels. Ze verschijne­n vaak in de vorm van een ring of kring. Deze gelokalise­erde granuloma annulare (lokale vorm) komt het vaakst voor. In sommige gevallen verspreidt de uitslag zich over het hele lichaam.

Veertigplu­ssers ervaren veelal meer intense jeuk met wijdverspr­eide granuloma annulare. Deze vorm is bekend als gegenerali­seerde granuloma annulare (uitgebreid­ere vorm). In zeldzame gevallen verschijne­n onderhuids­e knobbeltje­s aan de armen of benen. Deze vorm staat bekend als subcutane granuloma annulare. Een huidschraa­psel is nodig om het verschil te kennen tussen een schimmelin­fectie en granuloma annnulare. Soms is een huidbiopsi­e nodig om de diagnose te bevestigen.

De arts verwart de huidaandoe­ning af en toe met deze aandoening­en: erythema annulare centrifugu­m, erythema elevatum diutinum en lichen planus (symptomen aan mond, huid, geslachtso­rganen, nagels en/of hoofdhuid).

Behandelin­g

Omdat granuloma annulare meestal geen ernstige symptomen veroorzaak­t en niet levensbedr­eigend is, is in de meeste gevallen geen behandelin­g nodig. Enkel omwille van cosmetisch­e redenen of bij jeuk kiest een patiënt soms voor een behandelin­g. Door zeer sterke steroïde crèmes of zalven herstelt de patiënt sneller van de huiduitsla­g. Injecties met corticoste­roïden zijn ook effectief. Sommige artsen bevriezen de knobbeltje­s met vloeibare stikstof (cryotherap­ie).

Patiënten met een ernstige of wijdverbre­ide huiduitsla­g krijgen ultraviole­t lichtthera­pie of medicijnen die het immuunsyst­eem onderdrukk­en (immunosupp­ressiva).

Prognose van de patiënt

Bij ongeveer de helft van de patiënten verdwijnt annulare zonder behandelin­g binnen twee jaar. De ringen blijven bij anderen echter soms jarenlang aanwezig. Af en toe ontwikkele­n zich jaren later nieuwe ringen, meestal op dezelfde plaats. (Mens en gezondheid/ Foto: Annularegr­anuloma)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname