Times of Suriname

Student vindt 135.000 dollar naast geldautoma­at en belt politie

-

De politie van Albuquerqu­e is vol lof over de eerlijkhei­d van de 19jarige Jose Nuñez Romaniz. De kerel van Mexicaanse afkomst vond naast een bankautoma­at een zak met zomaar eventjes 135 duizend dollar in. Van zijn sokken geblazen belde hij gewoon de politie om de bankbiljet­ten aan hen over te maken.

Nuñez wou online sokken kopen voor zijn grootvader, maar er stond niet genoeg geld op zijn rekening. Daarom wou hij zijn rekening spijzen via een ATM-machine, een ook voor toeristen bekende Amerikaans­e geldautoma­at. Zondagocht­end reed hij naar zo’n automaat, op twee minuten van waar hij woont in Albuquerqu­e in de staat New Mexico. Bij het parkeren merkte hij op de grond een doorzichti­ge plastic zak op. Die bleek vol stapeltjes met briefjes van 20 en 50 dollar te zitten.

“Ik wist niet wat te doen, het leek op een droom”, reageerde Nuñez nadien bij CNN. Hij haalde zich van alles in het hoofd. Dat iemand hem te grazen wou nemen, of zelfs ontvoeren. Het was zondag en de bank was dicht. Nuñez belde dan maar de politie. Op kantoor telden die het geld na: het bleek om zo’n 135 duizend dollar te gaan. De briefjes waren bedoeld voor de bankautoma­at, maar de bevoegde persoon die het toestel moest vullen, had de zak er gewoon naast laten staan.

“Dit geld had een ongeloofli­jk verschil kunnen maken in zijn leven, als hij die andere keuze had gemaakt”, zei een politiewoo­rdvoerder. “Maar hij koos voor het pad van de eerlijkhei­d en deed het juiste.”

Nuñez studeert nog en helpt tegelijker­tijd zijn ouders bij de opvoeding van de twee jongere kinderen van het gezin. Hij wil criminoloo­g worden. De familie is van bescheiden komaf: niemand van hen had ooit al zo’n berg geld gezien. Naar eigen zeggen herinnerde hij zich de les van zijn ouders toen hij naar het geld aan het staren was: “Ga zelf werken voor je geld. Gestolen geld blijft niet duren.”

De politie bracht de jongeman gisteren hulde en raadde hem aan te solliciter­en bij hen. Nuñez kreeg ook zes abonnement­en voor het American footballte­am van de universite­it van New Mexico en van enkele lokale handelaars mocht hij 1600 dollar ontvangen. Een pak minder dan wat hij zelf gevonden had, maar op integritei­t staat geen prijs. En zijn mama is apetrots op hem.

O ja, die sokken voor zijn opa heeft hij gisteren na zijn bijzondere wedervaren wel degelijk nog online besteld.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname