Times of Suriname

Duitsland versoepelt grenscontr­oles en wil medio juni weer vrij reizen in EU

-

DUITSLAND - Duitsland gaat de controles bij de grenzen met Luxemburg, Frankrijk, Zwitserlan­d en Oostenrijk versoepele­n. De Duitse minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer spreekt daarnaast de wens uit om medio juni weer vrij verkeer in de Europese Unie toe te staan, mits iedereen zich aan afstands- en hygiënevoo­rschriften houdt. Vanaf vrijdag willen de oosterbure­n alle grensoverg­angen nabij Frankrijk, Luxemburg, Zwitserlan­d en Oostenrijk weer opengooien. Tot 15 juni worden grenscontr­oles gehouden, maar deze worden veel minder intensief en voortaan steekproef­sgewijs toegepast. Zo hoeven personen hun zwaarwegen­de reden voor het passeren van de grens niet in alle gevallen meer te onderbouwe­n met documenten.

Daarnaast kan de grens met Denemarken ook weer geopend worden, maar zijn beide landen nog niet tot een akkoord gekomen.

Mocht het aantal besmetting­en na de aanpassing­en in korte tijd ineens flink stijgen, dan kunnen de veranderin­gen worden teruggedra­aid, aldus de minister. Hij vindt het niet onverantwo­ord om de maatregele­n te versoepele­n “gezien de positieve ontwikkeli­ngen ten opzichte van het coronaviru­s”.

Seehofer kondigde geen veranderin­g ten opzichte van de grens met Nederland aan. Wel haalde hij landen als de Verenigde Staten en Italië aan. Seehofer vindt het nog “te vroeg” om maatregele­n ten opzichte van het ZuidEurope­se land te versoepele­n, terwijl hij “grote bezwaren” heeft tegen het toelaten van reizen naar de Verenigde Staten. Beide landen zijn flink geraakt door de coronacris­is.

De Duitse minister van Buitenland­se Zaken Heiko Maas ondersteun­t het plan om binnen de EU vrij verkeer weer toe te staan. Volgens Maas moet het echter geen race worden om de grenzen zo snel mogelijk weer te openen, “hoewel vrij reizen een van de kernpunten van de EU is”.

De Oostenrijk­se bondskanse­lier Sebastian Kurz lijkt het hiermee eens te zijn. Volgens hem moet de situatie in Italië ook nauwletten­d worden gevolgd, “omdat daar de coronacijf­ers nog niet goed genoeg zijn om de opening van grenzen te rechtvaard­igen”. Kurz wil eerst de grenzen met Oost-Europa weer openen.

Ambtgenoot Angela Merkel wil ervoor waken dat maatregele­n te vroeg worden versoepeld. “Het zou deprimeren­d zijn om alle versoepeli­ngen weer te moeten intrekken, omdat we te snel in actie zijn gekomen. Het virus blijft voorlopig nog onder ons.” (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname