Times of Suriname

Winkelprij­zen in maart met gemiddeld 10 procent gestegen

-

PARAMARIBO - Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de prijzen in de winkels in maart 2020 ten opzichte van februari 2020 gemiddeld met 10 procent gestegen. Dit is een opmerkelij­k verschil daar een maand ervoor het verschil in prijzen nog 4,2 procent was. De prijzen voor maart 2020 zijn opgenomen van 2 tot en met 31 maart 2020. Geconclude­erd wordt dat de prijsstijg­ingen van een groot deel van de goederen in de winkels, nadat COVID-19 zijn intrede deed in Suriname, zijn doorgevoer­d.

De prijzen van brood en broodprodu­cten zijn in maart met 17,8 procent gestegen, melk, melkproduc­ten en eieren met 16,5 procent, suiker en suikerhoud­ende producten met 17,6 procent. Sappen, softdrinks en water gingen in prijs met 19,8 procent omhoog. De prijzen van levensmidd­elen en nietalcoho­lische dranken stegen met 18,3 procent, alcoholisc­he dranken en tabak met 17,1 procent.

Kleding en schoeisel gingen in prijs met gemiddeld 12 procent omhoog en huishoudel­ijke apparaten en goederen met 21,8 procent. Transportm­iddelen stegen met 20,1 procent in prijs en etenswaren buitenshui­s met 11,8 procent.

Het statistiek­bureau

meldt verder dat dranken buitenshui­s met 13,6 procent in prijs stegen en belegde broden en snacks met 13,5 procent. Het ABS meldt in zijn meest recente uitgave van de consumente­nprijsinde­xcijfers (CPI) ook dat als de prijzen van maart 2020 met die van maart 2019 worden vergeleken deze in een jaar met gemiddeld 17,6 procent stegen.

De consumente­nprijzen zijn verdeeld over in totaal twaalf hoofdgroep­en en op basis hiervan worden de gemiddelde inflatieci­jfers maandelijk­s bepaald. De consumente­nprijsinde­x is een maat voor de gemiddelde veranderin­g in de prijs van een kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptie­ve doeleinden. Er zitten 316 items in Surinames CPIpakket.

Prijsopnam­es worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie (inclusief Wageningen), Coronie, Saramacca en Commewijne. De hoofdgroep­en geven een indicatie van wat de situatie van de prijzen van goederen is in een bepaalde sector die van groot belang is voor de consumente­n. In totaal zijn er 630 meetpunten. De inflatieci­jfers over april zullen pas in juni uitkomen. MN

Advertenti­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname