Times of Suriname

PAHO bezorgd om snelle uitbreidin­g COVID-19 in Amerika’s

-

WASHINGTON/PARAMARIBO - Carissa Etienne, directeur van de Pan-Amerikaans­e Gezondheid­sorganisat­ie (PAHO) zei dinsdag tijdens haar wekelijkse persconfer­entie diep bezorgd te zijn om de snelle uitbreidin­g van de COVID-19pandemie in de Amerika’s. Ze riep de landen in dit gebied daarom op sociale, economisch­e en gezondheid­snoodsitua­ties aan te pakken.

“De pandemie heeft ons gedwongen om drie noodsituat­ies tegelijk aan te pakken: gezondheid­s-, sociale en economisch­e. Om succesvol te zijn, hebben we een gezamenlij­ke aanpak nodig”, aldus Etienne. “Landen moeten hun economieën ondersteun­en, terwijl ze sterke sociale beschermin­gsnetwerke­n opbouwen en op feiten gebaseerde maatregele­n voor de volksgezon­dheid omarmen, die essentieel zijn om levens te redden.”

Etienne zei dat de regio in drie maanden 1 miljoen gevallen heeft geregistre­erd en in minder dan drie weken is het aantal bijna verdubbeld. Er zijn meer dan 1,74 miljoen gevallen van COVID-19 gemeld in de Amerika’s, met meer dan 104 duizend doden. Het is dringend noodzakeli­jk de pandemie onder controle te houden, aangezien er de afgelopen week een relatieve toename van 18 procent in gevallen en een relatieve toename van 23 procent van de sterfgeval­len was in vergelijki­ng met de week ervoor. Tussen 4 en 11 mei werden in Zuid-Amerika meer dan 96 duizend extra gevallen gemeld, waaronder 5552 doden. Dat betekent een relatieve toename van 45 procent in nieuwe besmetting­en en een relatieve toename van 51 procent in sterfgeval­len in vergelijki­ng met de vorige week.

In Zuid-Amerika raken gezondheid­ssystemen in grote stedelijke centra zoals Lima en Rio de Janeiro snel overweldig­d. “De impact van COVID-19 op grote steden in het Amazonebek­ken strekt zich ook uit tot kleinere steden en afgelegen gemeenscha­ppen, inclusief inheemse gebieden, waar toegang tot gezondheid­szorg een uitdaging vormt”, zei de PAHO-directeur.

“PAHO blijft de respons tussen landen coördinere­n, maar we roepen de nationale en lokale gezondheid­sautoritei­ten op om nog nauwer samen te werken om de verspreidi­ng van het virus in te dammen en de capaciteit van het gezondheid­ssysteem te ondersteun­en”, vertelde ze op de persconfer­entie.

Zij wijst erop dat de stijging van de werklooshe­id miljoenen gezinnen in armoede heeft geduwd. “Hoewel we ons in deze gevaarlijk­e fase van de pandemie bevinden, zijn er financiële middelen nodig om mensen te helpen om te gaan met de economisch­e gevolgen van thuisblijv­en of zonder werk. Dit is essentieel om het virus onder controle te houden en de duur van deze crisis in elk land te verkorten”, zei Etienne.

“Staatshoof­den en ministers van Volksgezon­dheid en Financiën staan allemaal voor hetzelfde dilemma: hoe ze hun mensen en tegelijker­tijd het levensonde­rhoud van gezinnen en gemeenscha­ppen kunnen beschermen. Het is moeilijk om een balans te vinden, maar niet onmogelijk.” Etienne zei dat de Economisch­e Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied en PAHO zullen samenwerke­n om een nieuw model te vormen waarin veerkracht­ige gezondheid­ssystemen en universele gezondheid­szorg worden beschouwd als de sleutel tot economisch­e groei en sociale beschermin­g. “Alleen wanneer landen gecontrole­erde transmissi­e hebben, zullen ze in staat zijn om een goed geplande, voorzichti­ge overgangsp­eriode te implemente­ren”, aldus Etienne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname