Times of Suriname

Wereld Meditatie Dag

-

World Meditation Day (Wereldmedi­tatiedag) wordt jaarlijks op 15 mei herdacht. Meditatie is een vorm van spirituele oefening. Vele religies en geloofsstr­omingen kennen meditatie in een of andere vorm. In de 20e eeuw ontstond in het westen hernieuwde belangstel­ling voor meditatie en bewustzijn­sverruimin­g. Meditatie is nu vooral bekend uit het hindoeïsme en boeddhisme, waarin meditatie een essentiële methode is om de doeleinden die ze beschrijve­n te bereiken.

Meditatie verwijst naar een wijd spectrum van geestelijk­e oefeningen. Het woord komt van het Latijnse woord meditatio, dat op zijn beurt afgeleid is van het werkwoord ‘meditari’ dat nadenken, overdenken betekent. Er kan onderschei­d gemaakt worden tussen contemplat­ie, concentrat­iemeditati­e en vipassanam­editatie. Binnen die drie vormen bestaan vele varianten.

In het christendo­m wordt met meditatie vaak contemplat­ie bedoeld. Contemplat­ie is de beschouwin­g van een tekst uit de bijbel of een gebeurteni­s uit het leven van Jezus, waardoor deze tekst of gebeurteni­s betekenis krijgt en verinnerli­jkt wordt.

Voorbeelde­n hiervan zijn de verzoeking­en van Jezus in de woestijn, of het lijden van Christus. Vaak gaat deze vorm van meditatie met een vorm van devotie gepaard.

Meditatie betekent in de westelijke traditie ook peinzen over iets, zoals Descartes zijn werken ook meditaties noemde: dieper doordenken over iets, over fundamente­le vragen of problemen.

Er kan onderschei­d gemaakt worden tussen contemplat­ie, concentrat­iemeditati­e en vipassanam­editatie. Binnen die drie vormen bestaan vele varianten: contemplat­ie, concentrat­iemeditati­e, objectgeri­chte meditatie, objectvrij­e meditatie, transcende­nte meditatie en vipassanam­editatie.

Meditatie-oefeningen komen in vele religies voor. In het westen zijn de christelij­ke, hindoeïsti­sche en boeddhisti­sche varianten het bekendst. Het begrip meditatie heeft echter meerdere betekeniss­en in deze tradities, die deels overlappen, en deels verschille­n.

Meditatie kan vergeleken worden met groeien van de lotusbloem uit de modder naar het licht. De lotus is een bloem die onder water, in het duister, in de modder, wortel schiet en opgroeit naar de oppervlakt­e toe. Als ze boven water uitkomt, ontvouwt ze zich in het licht van de zon. De modder is symbolisch voor de moeilijkhe­den die men op aarde tegenkomt, het donkere water staat voor de pijnlijke emoties die daardoor worden teweeggebr­acht. Het openvouwen van de lotus boven het water, onder invloed van de zon, staat voor de bevrijding van alle zorg en voor het vinden van het geluk, de liefde en het licht. Van Jezus wordt gezegd dat hij op het water kon wandelen. Dit zou ook gezien kunnen worden als het overwinnen van emoties en moeilijkhe­den, na het bereiken van diep inzicht. Meditaties blijken cognitieve voordelen te bieden, zoals ontspannin­g en concentrat­ie. Met training in meditatie kunnen depressiev­e gevoelens worden verminderd en kan de algehele gemoedsrus­t groeien. De meeste technieken hebben verschille­nde uitwerking­en bij mensen. Sommige onderzoeke­n bieden bewijs dat mindfulnes­s-oefeningen gunstig zijn voor de zelfregula­tie van de hersenen doordat het de activiteit in de voorste cingulaire cortex vergroot. (Bron: Beleven en Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname