Times of Suriname

Noodsteun blijkt worsteling: pakket vol haken en ogen

-

DEN HAAG - Terwijl ondernemer­s nagelbijte­nd aanzien hoe het einde nadert voor hun eerste steunpakke­t, heeft het kabinet juist meer tijd nodig om met een nieuw economisch noodplan te komen. De invulling ervan blijkt een worsteling. Het kabinet koerste er eerder op aan deze week al een nieuw pakket te kunnen presentere­n, maar inmiddels is duidelijk dat het langer gaat duren. En dat terwijl bedrijven en zelfstandi­gen daar juist met smart op wachten, nu de eerste ronde steun tot 1 juni bijna afgelopen is. Maar volgens Haagse bronnen is het kabinet daar nog altijd niet uit. Nu de economie de komende maanden in verschille­nde sectoren weer mondjesmaa­t van het slot gaat, klinkt er een roep om meer maatwerk. Maar dat zorgt voor problemen in de uitvoering. De laatste knopen voor het nieuwe steunpakke­t zijn nog altijd niet doorgehakt. Het kabinet wilde ondernemer­s deze week al duidelijkh­eid geven, maar heeft langer de tijd nodig. Het is zoeken naar een balans tussen politieke wensen en uitvoerbaa­rheid. Een tweede pakket is nodig nu de economie in een diepe recessie weg dreigt te zinken. Het kabinet hoopt dat nu volgende week, voor Hemelvaart­sdag, alsnog te kunnen presentere­n. Donderdag overleggen ministers Koolmees (Sociale Zaken) en Wiebes (Economisch­e Zaken) met vakbonden en werkgevers. Hoe het ‘noodpakket 2.0’ er precies uit komt te zien, is nog altijd niet definitief besloten, melden ingewijden. Het eerste pakket wordt daarbij wel als uitgangspu­nt genomen. Aan de NOW-regeling wordt meer gesleuteld. Het kabinet heeft al gezegd in de tweede steunronde voorwaarde­n te verbinden aan loonsteun. Daarnaast zei minister Koolmees de boete die bedrijven nu krijgen als ze ondanks de loonsteun mensen ontslaan, te willen schrappen. Dat was tegen het zere been van een groot deel van de oppositie en de vakbonden. En dat terwijl het kabinet juist brede steun zoekt voor de noodpakket­ten. Op de betrokken ministerie­s leeft daarnaast de vraag of de tweede ronde ook weer uit brede, algemene steun moet bestaan, of dat ze al moeten kijken naar meer maatwerk. Tweede Kamerleden neigen naar het laatste. Zij hebben de afgelopen weken ook een flink aantal wensen op het bordje gelegd van Koolmees en zijn collega-bewindsper­sonen. Ze denken aan specifieke steun voor flexwerker­s, seizoenswe­rk en bijvoorbee­ld de horecasect­or. Daarnaast wordt in sommige sectoren naast loonsteun ook om een tegemoetko­ming voor huur en andere vaste lasten gevraagd. Het kabinet worstelt daarmee.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Als het aan minister Koolmees ligt, wordt de boete die bedrijven nu krijgen als ze ondanks de loonsteun mensen ontslaan, geschrapt.
Als het aan minister Koolmees ligt, wordt de boete die bedrijven nu krijgen als ze ondanks de loonsteun mensen ontslaan, geschrapt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname