Times of Suriname

Tienduizen­den kinderen niet naar school uit angst voor corona

-

UTRECHT - Op 90 procent van de basisschol­en zijn sinds de heropening leerlingen thuisgeble­ven. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleid­ers (AVS). Het gaat naar schatting om 55 duizend kinderen die de eerste dagen uit vrees voor het coronaviru­s niet naar school zijn gekomen.

Volgens de peiling, die werd uitgevoerd onder 1100 schooldire­cteuren, gaat het bij veel scholen om een enkele leerling, maar bij 8 procent van de scholen gaat het om meer dan 10 procent van het totaal aantal leerlingen. “Veel scholen maken zich zorgen over het begeleiden van deze leerlingen als het hele team al wordt ingezet om het dagelijks onderwijs op school in te richten”, zegt

Petra van Haren, voorzitter van de AVS. Volgens de schoolleid­ers zijn het vooral kinderen die een verhoogd gezondheid­srisico lopen die thuis zijn gebleven. Ook blijkt dat bij de helft van de scholen leraren uit voorzorg thuis zijn gebleven. “Op vijf procent van de scholen waren er niet voldoende leraren om alle klassen op school te laten komen”, zegt Van Haren. Verder valt op dat op maar liefst 21 procent van alle scholen gebruik werd gemaakt van mondkapjes en handschoen­tjes.

Dat is opvallend, aangezien in het opgestelde protocol voor de veilige opening van de scholen expliciet stond vermeld dat het dragen van beschermen­de middelen niet gewenst was. Desondanks kijkt ruim 97 procent van de schoolleid­ers met een positief gevoel terug op de eerste dagen. Bijna een kwart van hen vond het zelfs geweldig gaan. “Er was vooral veel blijheid om de kinderen weer te zien”, aldus Van Haren.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Op 90 procent van de basisschol­en zijn sinds de heropening leerlingen thuisgeble­ven. (Foto: De Telegraaf)
Op 90 procent van de basisschol­en zijn sinds de heropening leerlingen thuisgeble­ven. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname