Times of Suriname

Expert waarschuwt: “Volgende pandemie zou wel eens uit Amazonewou­d kunnen komen”

-

BRAZILIË De volgende keer dat onze planeet opgeschrik­t wordt door een pandemie, zou die wel eens uit het regenwoud in Zuid-Amerika kunnen komen. Dat heeft de Braziliaan­se ecoloog David Lapola gezegd aan persbureau Door de ontbossing wordt de habitat van veel dieren er aangetast en dat is iets wat vermoedeli­jk ook een rol speelde bij de uitbraak van het nieuwe coronaviru­s. “De Amazone is een enorm reservoir van virussen”, aldus Lapola. “We stellen ons geluk beter niet op de proef.”

Lapola bestudeert hoe menselijke activiteit de ecosysteme­n van het regenwoud verandert. Volgens de wetenschap draagt de verstedeli­jking bij tot het ontstaan van ziekten die overspring­en van dieren op mensen, zogenaamde zoönosen, en Lapola is er zeker van dat dit ook speelt in de Amazone. “Als je het ecologisch evenwicht verstoort, creëer je de perfecte omstandigh­eden waaronder een virus kan overgaan van dier op mens”, vertelt hij. Dat zagen we volgens hem al gebeuren bij dengue, ebola en hiv. En ook bij het nieuwe coronaviru­s, dat vermoedeli­jk ontstond in vleermuize­n en dan - mogelijks via een ander dier - overging op de mens. De Chinese provincie Hubei waar het virus voor het eerst uitbrak, is niet per toeval in sneltreinv­aart aan het verstedeli­jken. Tot nu toe ontstonden dergelijke

AFP. epidemies vooral in Azië en Afrika, maar de immense biodiversi­teit in de Amazone zou het volgens Lapola tot ‘het grootste reservoir van coronaviru­ssen ter wereld’ kunnen maken. Hij pleit er dan ook voor om zo snel mogelijk een halt toe te roepen aan de aanhoudend­e ontbossing door veeteelt, landbouw en mijnbouw.

Of dat ook daadwerkel­ijk zal gebeuren, is nog maar de vraag. De extreemrec­htse Braziliaan­se president Jair Bolsonaro staat bekend als een klimaatsce­pticus, die de ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld in de hand werkt. Hij sneed ook in het budget van milieuagen­tschap IBAMA.

In zijn eerste jaar als president ging de ontbossing in het Braziliaan­se regenwoud met 85 procent omhoog, naar meer dan 10 duizend vierkante kilometer. Dat is ongeveer de oppervlakt­e van Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg samen. Die trend werd dit jaar verder gezet. In de eerste vier maanden van 2020 verdween 1.200 vierkante kilometer woud.

“Hopelijk zal de volgende regering meer aandacht hebben voor het beschermen van wat wel eens de grootste biologisch­e schat zou kunnen zijn van de wereld”, aldus Lapola, die aan de universite­it van Campinas nabij São Paulo werkt. “We moeten onze relatie met het regenwoud herbekijke­n.”

Anders riskeren we nog meer uitbraken van virussen. “Het is een ingewikkel­d proces, dat moeilijk te voorspelle­n is. Maar we spelen beter op veilig”, zegt hij. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname