Times of Suriname

Frankrijk vindt voorrang VS op corona-vaccin onacceptab­el

-

FRANKRIJK De Franse overheid vindt het ‘onacceptab­el’ dat Sanofi de Verenigde Staten voorrang geeft op het vaccin tegen het coronaviru­s dat de Franse farmaceut produceert. “Het is onaanvaard­baar dat bepaalde landen om financiële redenen bevoorrech­t worden”, zei de Franse onderminis­ter van Economisch­e Zaken Agnes PannierRun­acher donderdag op de radio.

De Britse topman van Sanofi, Paul Hudson, zei woensdag dat Amerikanen als eersten ter wereld het coronavacc­in in handen krijgen wanneer het succesvol is ontwikkeld, omdat het land als eerste het vaccinonde­rzoek van Sanofi financierd­e.

Franse gezondheid­sorganisat­ies waren niet blij met die opmerkinge­n van Hudson, onder meer omdat Sanofi de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s aan onderzoeks­financieri­ng ontving van de Franse staat. PannierRun­acher zei dat ze onmiddelli­jk contact had gezocht met de farmaceut. “Het hoofd van de Franse afdeling van Sanofi bevestigde dat er in elk land een vaccin beschikbaa­r zou zijn en uiteraard ook in Frankrijk, omdat het medicijn daar immers wordt geproducee­rd”, aldus de onderminis­ter.

In april sloot Sanofi zich aan bij het Britse GlaxoSmith­Kline om aan een virus te werken. Hun project wordt gedeelteli­jk gefinancie­rd door het Amerikaans­e ministerie van Volksgezon­dheid. Een succesvol vaccin wordt op zijn vroegst eind volgend jaar verwacht.

Sanofi is één van de grotere spelers onder de tientallen farmaceuti­sche bedrijven die op zoek zijn naar een coronavacc­in. Branchegen­oten als Johnson & Johnson en Inovio Pharmaceut­icals zijn eveneens in de race. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname