Times of Suriname

Duitse politie vindt wapenarsen­aal en explosieve­n bij ‘extreemrec­htse’ elitesolda­at

-

DUITSLAND Een lid van het elitekorps van het Duitse leger is donderdagm­iddag gearrestee­rd in de deelstaat Saksen. Dit na de vondst van een grote hoeveelhei­d vuurwapens, munitie en explosieve­n in zijn appartemen­t. De arrestatie volgde op een tip van de militaire inlichting­endienst die hem in de gaten hield vanwege zijn extreemrec­htse sympathieë­n.

De federale recherche viel de woning van de 45-jarige onderoffic­ier donderdagm­orgen binnen. Waar dat gebeurde, is niet bekendgema­akt. Alleen dat de inval plaatsvond in de regio Noord-Saksen, niet zo ver van de stad Leipzig. Volgens Der Spiegel werd onder andere een AK-47 (automatisc­h aanvalsgew­eer) en een grote hoeveelhei­d zogenoemde plastic explosieve­n in beslag genomen.

De Duitse militaire inlichting­endienst had de recherche in Saksen begin dit jaar al getipt over een mogelijk wapenarsen­aal in de woning van de sergeant-majoor. Die was in beeld gekomen tijdens een onderzoek naar extreemrec­htse ‘elementen’ binnen het elitekorps KSK (Kommando Spezialkrä­fte). Dat onderzoekt loopt sinds 2017.

Van de twintig verdachten bleven er uiteindeli­jk negen over bij wie de verdenking­en zoals het uiten van nazisympat­hieën en het brengen van de Hitlergroe­t gegrond bleken te zijn. Drie mogen geen uniform meer dragen, twee werden overgeplaa­tst en eentje die extreemrec­hts bleek te zijn, werd ontslagen. De Duitse minister van Defensie Annegret KrampKarre­nbauer, die op de hoogte was van de inval, kondigde vanmiddag alvast een strenge procedure aan tegen het KSK-lid. “Hij zal geen uniform meer dragen en het Bundeswehr-terrein niet meer opkomen’’, zei ze in het parlement in Berlijn. De bewindsvro­uw sprak opnieuw over de mogelijkhe­id dat zich binnen de grotendeel­s geïsoleerd­e elite-eenheid een extreemrec­hts netwerk zou hebben kunnen vormen.

Het aantal Duitse soldaten verdacht van rechts-extremisme steeg vorig jaar flink. De militaire inlichting­endienst voert een onderzoek tegen ongeveer 550 militairen van het Duitse leger. Alleen al vorig jaar kwamen er 369 gevallen bij, zo maakte Christof Gramm van de MAD (Militärisc­he Abschirmdi­enst) eind januari bekend.

Veertien verdachten werden veroordeel­d wegens extremisme, onder hen acht rechts-extremiste­n. Veertig committeer­den zich niet aan naleving van de grondwet. Bij het KSK-elitekorps zijn bijna vijf keer zoveel probleemge­vallen als bij de rest van het Duitse leger, aldus de MAD-chef in een interview met Welt Am Sonntag. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname