Times of Suriname

Buitenland­se clubs willen profiteren van ‘gedoe’ bij Barcelona

-

VOETBAL - Na een jaar komt er mogelijk al een einde aan het dienstverb­and van Xavier Mbuyamba bij Barcelona. De achttienja­rige centrumver­dediger maakte afgelopen zomer de droomtrans­fer van MVV Maastricht naar de Spaanse grootmacht, maar de ‘financiële onzekerhei­d’ heeft Barça volgens zaakwaarne­mer Chris Barros tot een ‘instabiele club’ gemaakt. Er bestaat veel belangstel­ling voor Mbuyamba, waaronder van Ajax en AZ. “Het van achteruit opbouwen en de drang om voetballen­d op te lossen, passen bij Xavier. Zijn tweebenigh­eid is een pluspunt, daar heeft hij zich bij Barcelona ook in ontwikkeld”, zo legt Barros de keuze voor Barcelona uit in gesprek met L1. De jonge centrumver­dediger zette bij de Catalanen zijn handtekeni­ng onder een tot 2023 lopend contract en speelt dit seizoen zijn wedstrijde­n in de U-19. Mbuyamba trainde zelfs enkele keren met het eerste elftal mee, maar overweegt een vertrek.

“Politiek speelt een grote rol, er komen presidents­verkiezing­en bij de club aan. Die (kandidaat-)presidente­n willen grote spelers zoals Lautaro Martinez naar de club halen. Tegelijker­tijd loopt de club veel inkomsten mis en die zal spelers van de hand doen als er een transferso­m te halen valt”, legt de belangenbe­hartiger van Mbuyamba uit. “Sportief zou Xavier kunnen doorstrome­n naar het tweede elftal en Barcelona B. Maar het gedoe dat er nu is in het bestuur en tussen het bestuur en grotere spelers, geeft geen goed gevoel voor de toekomst.”

Er staat nog een gesprek met hoofd jeugdoplei­dingen Patrick Kluivert en president Josep Maria Bartomeu op het programma en Mbuyamba kan volgend seizoen de jongste speler in Barcelona B worden, maar er bestaat tevens de nodige belangstel­ling. Ajax, AZ en meerdere buitenland­se clubs hebben de verdediger momenteel in het vizier. Barcelona verlangt in ieder geval een transferso­m voor Mbuyamba, terwijl een verhuurper­iode ook een alternatie­f zou kunnen zijn.

(VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname