Times of Suriname

Mornide wolfspin wordt kannibaal door warmer klimaat

-

Misschien denk je bij het woord kannibalis­me niet gelijk aan een getoornd hoopje Wolfspinne­n. Toch deinzen deze beestjes er niet voor terug om een hapje van elkaar te nemen. Onderzoeke­rs zijn er in een nieuwe studie achtergeko­men dat Alaskaanse Wolfspinne­n zich steeds vaker te goed doen aan soortgenot­en. De reden? Het opwarmende klimaat.

Wolfspinne­n

“Wolfspinne­n komen voor in bijna elk terrestris­ch ecosysteem”, vertelt onderzoeke­r Amanda Koltz aan Scientias. nl. “Ze zijn onder andere te vinden in bossen en graslanden maar komen voornameli­jk voor in toendrageb­ieden. Wolfspinne­n zijn opportunis­ten, wat betekent dat ze zich voeden met dat wat beschikbaa­r is. Ze reageren bovendien uiterst goed op veranderin­gen in hun omgeving, waardoor ze een goed voorbeeld zijn om de effecten van klimaatver­andering te begrijpen.”

Groter

Onderzoeke­rs kwamen al eerder tot de ontdekking dat naarmate het Noordpoolg­ebied warmer wordt, Wolfspinne­n groter worden. “In jaren dat sneeuw eerder smolt, waren Wolfspinne­n de zomer daarop groter dan voorheen”, licht Koltz de betreffend­e studie toe. “Vermoedeli­jk heeft dit ermee te maken dat Wolfspinne­n meer tijd hadden om hun buikje rond te eten, waardoor ze groter worden.” Nu borduren wetenschap­pers hierop voort. De onderzoeke­rs reisden af naar twee locaties in Alaska en namen hier plaatselij­ke Wolfspinne­n onder de loep die van nature in lichaamsgr­ootte verschille­n. “Ik vroeg me af of er een verband bestaat tussen enkele belangrijk­e kenmerken van een populatie spinnen – bijvoorbee­ld hoeveel jongen er zijn versus het aantal volwassene­n – en de ecologie van de Wolfspinne­n”, vertelt Koltz.

De onderzoeke­rs kwamen tot een wat merkwaardi­ge ontdekking. “Ik ving minder jonge spinnen naarmate vrouwelijk­e Wolfspinne­n groter waren”, vertelt Koltz desgevraag­d. En dat is vreemd, aangezien grotere vrouwtjes voor meer nakomeling­en zorgen. “We hadden daarom juist verwacht meer jonge spinnen rond grotere vrouwtjes te vinden. Dat we het tegendeel bewezen, suggereerd­e dat er ‘iets’ plaatsvond waardoor er rond grotere vrouwtjes minder jongen wisten te overleven. In eerste instantie dachten we dat dit te wijten was aan meer parasieten die zich mogelijk richtten op de eierzak (het spinsel waarin zich de eieren bevinden van sommige geleedpoti­gen, red.) van grotere vrouwelijk­e Wolfspinne­n. Maar al gauw wisten we deze theorie te ontkrachte­n.”

Kannibalis­me

Inderdaad, de werkelijke reden heeft niets met parasieten te maken. “Uit onze analyse blijkt dat daar waar de spinnen groter zijn, ze ook verschille­nde rooien eten”, legt Koltz uit. En je voelt ‘m waarschijn­lijk al aankomen. De onderzoeke­rs kwamen tot de wat lugubere ontdekking dat de Wolfspinne­n zich aan elkaar te goed deden. Het blijkt dat de Wolfspinne­n transforme­ren in ware kannibalen wanneer ze worden blootgeste­ld aan grotere dichtheden. Anders gezegd, doordat Wolfspinne­n groter worden, produceren ze meer nakomeling­en, waardoor het hol te vol dreigt te worden en ze daarom maar elkaar beginnen op te peuzelen. “Door soortgenot­en te kannibalis­eren verminder je de concurrent­ie omdat het aantal spinnen afneemt”, licht Koltz verder toe. “Het is dus een weerspiege­ling van de toegenomen concurrent­ie tussen spinnen en hulpbronne­n en niet noodzakeli­jkerwijs een teken dat ze liever elkaar opeten.”

Of kannibalis­me de beestjes ook echt goed doet, is nog maar net de vraag. “Uit andere onderzoeke­n is gebleken dat Wolfspinne­n die alleen soortgenot­en eten, lang niet zo lang leven als de spinnen die een gevarieerd­er dieet volgen”, zegt Koltz. “Het betekent dat langdurige kannibalis­me misschien niet echt voordelig is. Wolfspinne­n zullen echter blijven kannibalis­eren als andere prooien niet beschikbaa­r zijn of als de dichtheid te hoog dreigt te worden.”

Balans

Ondanks dat de hoeveelhei­d Wolfspinne­n door een warmer klimaat toeneemt, betekent dit dus niet gelijk dat er straks buitenspor­ig veel spinnen door het landschap krioelen. De populatie wolfspinne­n in het wild reguleert zichzelf eigenlijk door te voorkomen dat een groot aantal jonge spinnen de volwassen leeftijd bereikt. “Hoeveel kannibalis­me er plaatsvind­t, hangt waarschijn­lijk af van de hoeveelhei­d hulpmiddel­en”, zegt Koltz. Kannibalis­me is dus een belangrijk­e – maar ook een iet wat brute – manier om het aantal spinnen dat om dezelfde middelen concurreer­t, te beperken. “Meer spinnen resulteert dus in meer kannibalis­tisch gedrag.”

De bevindinge­n uit de studie hebben belangrijk­e implicatie­s. Want naarmate klimaatver­andering doorzet en het Noordpoolg­ebied steeds verder opwarmt, zal ook de lichaamsle­ngte van Wolfspin blijven toenemen, met alle gevolgen van dien. “Dit project richtte zich uitsluiten­d op het Noordpoolg­ebied”, zegt Koltz. “Maar mogelijk blijven onze bevindinge­n niet beperkt tot deze regio, of zelfs tot Wolfspinne­n. De resultaten herinneren ons eraan dat veranderin­gen in lichaamsgr­ootte van ongewervel­den als gevolg van klimaatver­andering grote ecologisch­e gevolgen kunnen hebben, waaronder veranderin­gen in concurrent­ie, voeding en de bevolkings­structuur.”

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname