Times of Suriname

Burgemeest­ers: doorgeslag­en privacywet heeft extra doden gekost

-

NUNSPEET - De burgemeest­ers kwamen tijdens de uitbraak van het coronaviru­s in de problemen omdat ze met het oog op de privacy niet alle informatie konden delen. In verpleeghu­izen raakten mensen besmet en gingen dood, maar ze mochten dat niet naar buiten brengen.

Dat zeggen de burgemeest­ers Breunis van de Weerd (Nunspeet) en Eddy Bilder (Zwartewate­rland) zaterdag in het Reformator­isch Dagblad. “De doorgeslag­en privacywet heeft extra doden gekost. Toen het parlement debatteerd­e over te weinig ic-bedden, overleden bij ons massaal mensen in verpleeghu­izen. Niemand wist het, want officiële instanties mochten het niet melden. De GGD zei me niet te gaan bellen als er mensen in Nunspeet waren besmet of overleden, omdat het herleidbaa­r was”, zegt Breunis. “Mijn informatie moest ik vergaren via semi-legale kanalen. Toen in Elspeet de eerste coronabesm­etting bekend werd, heb ik het gewoon openbaar gemaakt. Het hele dorp sprak erover, maar ik mocht er niks over zeggen. Dat kan natuurlijk niet.”

Zijn collega Eddy Bilder uit Zwartewate­rland zegt dat hij ook eigen kanalen aanboorde om op de hoogte te blijven. “Ik heb ook de regels gebroken. Ik kon niet zwijgen toen in Hasselt de eerste besmetting­en bekend werden. Waar we het straks, als de pandemie achter de rug is, over moeten hebben, is of we soms niet te rigide omgingen met regels. Ik heb momenten gehad dat ik vreesde de politie te moeten inschakele­n om mensen buiten het bejaardent­ehuis te houden omdat ze naar hun ernstig zieke of stervende ouder wilden. Dat waren heel pijnlijke situaties waarvan je je afvraagt of ze voorkomen hadden kunnen worden.”

In Nunspeet (Gelderland) en Zwartewate­rland (Overijssel) stierven volgens de burgemeest­ers respectiev­elijk ruim tachtig en meer dan vijftig mensen aan corona.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname