Times of Suriname

President: "Partiële lockdown voor verkiezing­en tijdelijk opgeschort"

-

PARAMARIBO – Op 24 en 25 mei zullen de partiële lockdown-maatregele­n tijdelijk worden opgeschort. Dit houdt in dat de avond-lockdown vanaf middernach­t van zondag op maandag tot dinsdag in de ochtend tijdelijk niet zal gelden. Op dinsdag 26 mei om 23.00 uur zal de partiële lockdown weer regulier gelden. Ook het luchtruim voor binnenland­s verkeer wordt vanaf vrijdag 22 mei opengestel­d. Personen- en vrachtverk­eer binnen Suriname worden met inachtnemi­ng van alle voorzorgsm­aatregelen toegestaan. Dit kondigede president Desi Bouterse gisteren aan tijdens een toespraak op de televisie.

Het staatshoof­d benadrukte dat te allen tijde de gezondheid­smaatregel­en met betrekking tot COVID-19 zullen blijven gelden en ook dat social distancing van minimaal 1,5 meter in acht moet worden genomen. Ook de handhygiën­emaatregel­en moeten steeds in acht worden genomen. “Suriname, we staan op een belangrijk punt. Niet alleen omdat wij onze stem zullen doen gelden, maar ook omdat wij naar een nieuwe fase van aanpassing van maatregele­n gaan.

Volgt u de COVID-19-gerelateer­de aanwijzing­en bij de stembureau­s. Laat u zich niet afleiden door onjuiste berichtgev­ing. Ik wil u meegeven dat u erop kunt vertrouwen dat de verkiezing­sorganisat­ie alles in het werk stelt dat men de afgelopen weken dag en nacht werkt; om u in de gelegenhei­d te stellen om veilig uw stem uit te brengen. Blijft u daarom in dit specifieke geval niet thuis, maar gaat u stemmen”, zegt Bouterse. Het staatshoof­d geeft verder aan dat de ogen van de wereld op Suriname gericht zijn gezien de positieve resultaten die tot nu toe zijn geboekt. “Wij zullen op basis van de adviezen die voor handen zijn, maar vooral op basis van gezond verstand, deze verkiezing­en zo veilig mogelijk organisere­n”, zegt hij.

Ten aanzien van de grenzen is besloten dat deze nog steeds gesloten blijven. Oversteken van of naar de buurlanden is dus nog steeds niet toegestaan. Bewegingen aan de Surinaamse zijde via de rivier en over land zullen wel worden toegestaan. De checkpoint­s op de strategisc­he posities blijven gehandhaaf­d. “Laten wij maandag onder de gegeven omstandigh­eden alstublief­t extra geduldig, respectvol en verantwoor­delijk met elkaar omgaan. Vanaf 26 mei 11 uur ’s avonds gaan wij, omwille van ons aller gezondheid, weer terug naar de partiële lockdown-situatie”, zegt de president.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname