Times of Suriname

Apothekers­vereniging uit weer bezorgdhei­d over tekort geneesmidd­elen en medische hulpmiddel­en

-

PARAMARIBO - De Vereniging van Apothekers in Suriname uit weer haar bezorgdhei­d over het tekort aan geneesmidd­elen en medische hulpmiddel­en. In de eerste week van april trok de vereniging al aan de bel over de tekorten na navraag bij diverse importeurs.

In een persberich­t meldt de vereniging dat de tekorten van geneesmidd­elen zoals insuline, geneesmidd­elen tegen kanker, veel gebruikte geneesmidd­elen in de ziekenhuiz­en zoals antibiotic­a en ook geneesmidd­elen tegen hoge bloeddruk thans een feit zijn. Door het tekort aan deze belangrijk­e geneesmidd­elen en ook essentiële medische hulpmiddel­en dreigt er momenteel een ernstige situatie binnen de gezondheid­szorg voor onze samenlevin­g te ontstaan. Dat moet op zich nog geheel los gezien worden van de gezondheid­szorg over COVID-19. Ondanks het luiden van de noodklok hierover op 9 april hebben de autoriteit­en, in het bijzonder het Ministerie van Volksgezon­dheid, geen enkele waarneemba­re actie ondernomen om deze problemen aan te pakken, melden de apothekers.

De verschille­nde importeurs van geneesmidd­elen, waaronder ook het Bedrijf Geneesmidd­elen Voorzienin­g Suriname, hebben nog steeds onvoldoend­e valuta beschikbaa­r gekregen om de leverancie­rs in het buitenland te betalen. Hierdoor is het vertrouwen van de buitenland­se leverancie­rs in de Surinaamse importeurs tot een nulpunt gedaald, wat ook ernstige gevolgen zal hebben voor toekomstig­e leverantie­s. Er is op dit moment geen enkel positief vooruitzic­ht dat de benodigde valuta beschikbaa­r zal worden gesteld, zodat de tekorten kunnen worden opgeheven. Het is zelfs ook niet bekend of er leverantie­s ter aanvulling van de voorraden/tekorten onderweg zijn. “De gezondheid­szorg in ons land en daarmee de zorg voor de Surinaamse bevolking wordt ernstig in gevaar gebracht door het niet beschikbaa­r zijn van deze reeks van essentiële geneesmidd­elen en medische hulpmiddel­en, waardoor de gevolgen niet meer te overzien zijn! En mogelijk ongewenst nog veel erger kunnen uitpakken dan het COVIDvirus!”, aldus de apothekers­vereniging

De vereniging doet hierbij met klem een beroep op de autoriteit­en, in het bijzonder het Ministerie van Volksgezon­dheid, om onmiddelli­jk de nodige stappen te ondernemen om tot directe oplossing van deze schaarste aan essentiële medicament­en (en hulpmiddel­en) te komen. “Daarbij is het ons inziens van essentieel belang dat de schaarse financiële middelen in de gezondheid­szorg in Suriname zo effectief mogelijk worden ingezet ten behoeve van de feitelijke behandelin­g van de zieke mens in ons land, dat wil zeggen van alle patiënten”, aldus de vereniging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname