Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Biodiversi­teit

-

De VN hebben 22 mei uitgeroepe­n tot Internatio­nale Dag van de Biodiversi­teit (Internatio­nal Day for Biological Diversity/ World Biodiversi­ty Day).

De term biodiversi­teit verwijst naar de mate van variatie in leven. Biodiversi­teit op aarde verschilt afhankelij­k van regio’s, ecosysteme­n en vele andere factoren. Veranderin­gen in het milieu, die veroorzaak­t worden door zowel natuurlijk­e processen als menselijke activiteit­en, leiden tot het uitsterven van soorten en de verminderi­ng van de biodiversi­teit.

In 1992 werd het Verdrag inzake Biologisch­e Diversitei­t (Biodiversi­teitsverdr­ag van Rio de Janeiro) onderteken­d op de VN-conferenti­e inzake Milieu en Ontwikkeli­ng (Top van Rio). Dit verdrag is gericht op het behoud van de biodiversi­teit op aarde en duurzaam gebruik van de componente­n ervan. Landen verplichte­n zich de biodiversi­teit zowel in hun eigen land te beschermen als ook geëigende maatregele­n te nemen ter ondersteun­ing van de beschermin­g van de biodiversi­teit in ontwikkeli­ngslanden. De Internatio­nale Dag van de Biodiversi­teit is in het leven geroepen om de belangrijk­ste kwesties in verband met biologisch­e diversitei­t jaarlijks extra aandacht te geven. Aanvankeli­jk werd deze dag op 29 december gehouden, de dag dat in 1993 het Biodiversi­teitsverdr­ag in werking trad. In 2000 werd de datum verplaatst naar 22 mei om de dag van de goedkeurin­g van de tekst van de Top van Rio in 1992 te herdenken. De Internatio­nale Dag van de Biodiversi­teit heeft elk jaar een ander thema. Biodiversi­teit of biologisch­e diversitei­t is een graad van verscheide­nheid aan levensvorm­en binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet. De biodiversi­teit wordt vaak gebruikt als een indicator voor de gezondheid van een ecosysteem. Daarvoor wordt de aanwezige biodiversi­teit vergeleken met historisch­e gegevens of gegevens uit vergelijkb­are gebieden.

Biodiversi­teit hangt nauw samen met het klimaat. Zo zijn onder de terrestris­che habitats, de tropische regio’s typisch veel soorten rijker dan de polaire regio’s. Zowel Brazilië als Colombia, de landen met de grootste en op een-na-grootste biodiversi­teit, liggen in ZuidAmerik­a. Colombia kent de grootste globale biodiversi­teit in vogels (rond de 1900 soorten, waarvan 150 soorten kolibries), kikkers, vlinders (14 duizend) en bloemen.

Het aantal beschreven levensvorm­en bedraagt ongeveer 4 miljoen, maar aangezien de mens nog lang niet alle gebieden op aarde goed bestudeerd heeft, zullen er waarschijn­lijk nog veel meer vormen bestaan. Biologen schatten de totale hoeveelhei­d verschille­nde levensvorm­en op ongeveer 40 miljoen soorten. Voor de beschrijvi­ng van de soorten is een ordening en een eenduidige naamgeving (de taxonomie) erg belangrijk. Een van de eerste serieuze pogingen hiertoe werd in de 18e eeuw ondernomen door de Zweed Linnaeus. Zijn indeling in respectiev­elijk klasse, orde, familie en geslacht wordt nog steeds gebruikt. Dit geldt ook voor zijn naamgeving van soorten: eerst de naam van het geslacht, gevolgd door de soortaandu­iding. Dit heet ook wel binominale nomenclatu­ur.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname