Times of Suriname

Topdrukte op stranden en in parken: politie en gemeentes grijpen in

-

AMSTERDAM - Ondanks de geldende coronamaat­regelen is het advies om de drukte te mijden op Hemelvaart­sdag massaal genegeerd. Diverse publiekstr­ekkers hebben te maken gehad met topdrukte. In Amsterdam heeft de politie mensen weggestuur­d uit parken, elders zijn toegangswe­gen naar stranden en plassen afgesloten. Op toegangswe­gen naar het strand stonden sinds gistermorg­en al grote files. De veiligheid­sregio in Zeeland heeft mensen opgeroepen om helemaal niet meer te komen. Beverwijk gooide de weg naar het strand bij Wijk aan Zee dicht.

Ook in Castricum zijn de strandwege­n dicht. Noordwijk meldde al in de ochtend dat de ‘gemeenteli­jke parkeerpla­atsen helemaal vol’ zijn en dat een autoritje geen zin meer had. In Bloemendaa­l was het al vroeg druk.

Hoewel het broodnodig is om Vitamine D te ‘tanken’ – wat ook gemakkelij­k kan in een anderhalve­metersamen­leving – houdt niet iedereen afstand. Onder meer bij Park Somerlust in Amsterdam was het gisteren hutje-mutje. Politie en handhavers hebben op enig moment ingegrepen en iedereen gesommeerd te vertrekken, net als op het marineterr­ein in Amsterdam en bij de Gaasperpla­s, zo zegt een gemeentewo­ordvoerder aan De Telegraaf.

Bij het Vondelpark wordt het aantal bezoekers gedoseerd: er mogen alleen nieuwe bezoekers in als anderen vertrekken. Dat resulteert in massale rijen, blijkt uit een foto die een lezer opstuurt. “Dit is echt geen anderhalve meter afstand... De rij is zeker tachtig meter lang.” Op andere plekken in Amsterdam is het zoeken naar een anderhalve­meterplekj­e, maar bijvoorbee­ld in het Westerpark worden mensen niet weggestuur­d, ziet onze verslaggev­er.

Ook het strand van Schevening­en ligt vol, zo blijkt uit luchtfoto’s. In duingebied Meijendel, even verderop, worden fietsers teleurgest­eld. “Je mag er alleen nog uit”, zegt een lezer. Ook op de Maasvlakte is het volgens een lezer ‘bizar druk’.

Ook in andere regio’s moeten handhavers optreden. In provincie Utrecht sluiten meerdere gemeentes toegangswe­gen of recreatiep­lekken. Stichtse Vecht vraagt mensen weg te blijven bij De Meent, gemeente De Ronde Venen houdt mensen weg bij de zandeiland­en, de gemeente Wijdemeren heeft een strand van de Loosdrecht­se Plassen gesloten. Bij de Eem is het druk, bij de Honswijker­plas net zo volgepakt. Verschille­nde recreaties­tranden in Gelderland werden afgesloten omdat beheerder Leisurelan­ds het te druk vond. De Zandenplas bij Nunspeet, het strand Nulde Zuid, Rhederlaag (Giese Kop en Noordoever) bij Zevenaar en De Kuiter Naakstrand bij Bussloo zijn niet meer toegankeli­jk voor publiek.

Ook in Groningen vraagt de politie aan bezoekers om het Noorderpla­ntsoen te verlaten, meldt onze verslaggev­er ter plaatse. (De Telegraaf)

 ??  ?? Topdrukte bij Park Somerlust. (Foto: De Telegraaf)
Topdrukte bij Park Somerlust. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname