Times of Suriname

Advies aan moskeeën: verplicht mondkapjes bij het bidden

-

DEN HAAG - Als het aan het Contactorg­aan Moslims en Overheid (CMO) ligt, worden moskeebezo­ekers verplicht om tijdens gebeden mondkapjes te dragen en worden plastic handschoen­en aangeraden.

Vanaf 1 juni mogen groepen tot 30 mensen binnen samenkomen en gaat er weer meer gebeden worden in gebedshuiz­en. Het samenwerki­ngsverband van islamitisc­he organisati­es heeft adviezen opgesteld om het moskeebezo­ek ‘coronaproo­f’ te maken. De was- en toiletruim­tes worden gesloten en gaan alleen open voor noodsituat­ies. Korans van de moskeeën worden weggehaald. Mensen van 65 jaar en ouder wordt aangeraden om thuis te bidden en dus niet naar de moskee te komen.

Verder raadt het CMO moskeeën onder meer aan voor elk gebed ‘gevoelige gebieden’ te desinfecte­ren, waaronder deurknoppe­n, trapleunin­gen, schoenenka­sten, schoenlepe­ls en donatiebox­en. Na het gebed moeten bezoekers per rij de moskee verlaten om drukte op de gang te voorkomen. De richtlijne­n van het CMO gelden alleen voor gebeden. “Vier geen feesten in de moskee totdat de coronacris­is voorbij is, althans conform de richtlijne­n van het RIVM verantwoor­d is.” Voor weekendgod­sdienstond­erwijs wordt geadviseer­d te kijken naar alternatie­ven, zoals via video.

Komend weekend is het Suikerfees­t. Het CMO ontraadt moskeeën om het einde van de ramadan daar te vieren, omdat ze vindt dat gebedshuiz­en voor de duidelijkh­eid beter nog even dicht kunnen blijven.

De Blauwe Moskee in Amsterdam wil wel een ‘feestgebed’ organisere­n, voor 30 mensen met een vitaal beroep. “Als waardering voor hun inzet de afgelopen periode”, zegt imam Yassin El Forkani.

(NOS)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname