Times of Suriname

Dodental door cycloon in India en Bangladesh gestegen naar 82

-

INDIA - Supercyclo­on Amphan, de krachtigst­e storm in de Golf van Bengalen sinds twintig jaar, heeft gisteren al aan minstens 82 mensen het leven gekost. De slachtoffe­rs vielen in het oosten van India en buurland Bangladesh. Reddingswe­rkers in het gebied zijn bezig met het zoeken naar meer slachtoffe­rs, maar worden in hun werk bemoeilijk­t door overstromi­ngen en stroomuitv­al in het gebied.

De meeste slachtoffe­rs vielen in de Indiase deelstaat WestBengal­en, waar de krachtige cycloon al 72 slachtoffe­rs maakte. In het gebied werden tijdens het extreme weer windstoten tot 185 kilometer per uur gemeten. Een stormvloed tot wel 5 meter hoog zorgde daarnaast voor grote overstromi­ngen in de kustgebied­en. In buurland Bangladesh kwamen tien mensen om het leven.

Het dodental loopt mogelijk nog op, omdat de volledige grootte van de ramp pas in kaart kan worden gebracht als de weggevalle­n communicat­ielijnen met het gebied weer zijn hersteld.

De zware cycloon kwam woensdag aan land in Sundarbans, een bebost gebied in het grensgebie­d van

India en Bangladesh. In het laaggelege­n gebied wonen zo een vier miljoen mensen. Daarna trok Amphan in de richting van West-Bengalen. Ook daar veroorzaak­te het zware weer veel schade: zo kwamen in hoofdstad Kolkata meer dan veertien miljoen mensen zonder elektricit­eit te zitten.

Sinds cycloon Amphan aan land is, neemt hij iets in sterkte af. Gisteren verzwakte de supercyclo­on naar een nog steeds krachtige cycloon, terwijl Amphan verder landinwaar­ts Bangladesh koerst. Naar verwachtin­g neemt de storm in de loop van de tijd verder af naar een tropische storm.

De plaatselij­ke overheden hebben voorafgaan­d aan de storm bijna drie miljoen mensen geëvacueer­d. In het voorspelde pad van de cycloon wonen in totaal zo een veertien miljoen mensen. De evacuatie werd gehinderd door het coronaviru­s dat ook in het gebied woedt. Door de coronamaat­regelen die gelden, moest het aantal opvangcent­ra in Bangladesh worden verdubbeld naar 1.078. Zo hoopte de overheid een veilige afstand en hygiene te kunnen garanderen.

(NU)

 ??  ?? Iemand fietst door een ondergelop­en straat. (Foto: NU)
Iemand fietst door een ondergelop­en straat. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname