Times of Suriname

Oxford begint grote proef met ‘Trump-medicijn’

-

ENGELAND - Brits medisch personeel is gisteren begonnen met een proef die moet uitwijzen of twee middelen tegen malaria ook bruikbaar zijn in de strijd tegen het coronaviru­s. Het gaat onder meer om hydroxychl­oroquine, een middel dat vooral bekendheid verwierf omdat de Amerikaans­e president Donald Trump het preventief slikt, naar eigen zeggen om te voorkomen dat hij ziek wordt.

Aan de studie COPCOV van de universite­it van Oxford doen ruim 40 duizend zorgverlen­ers mee in Europa, Afrika, Azië en ZuidAmerik­a. Deelnemers in het Verenigd Koninkrijk en andere plaatsen in de wereld slikken drie maanden lang hydroxychl­oroquine of een placebo, een nepmiddel. In Azië krijgen ze chloroquin­e of een placebo.

“We weten echt nog niet of het gebruik van chloroquin­e en hydroxychl­oroquine tegen COVID-19 positief uitpakt of juist schadelijk is”, zegt een van de onderzoeke­rs.

De eerste deelnemers in het Verenigd Koninkrijk zijn zorgverlen­ers in medische instelling­en in Brighton en Oxford. Zij hebben nauw contact met coronapati­ënten of mensen die mogelijk zijn besmet met het virus.

Het is de bedoeling dat tegen eind juni op 25 plaatsen in het Verenigd Koninkrijk onderzoek wordt gedaan. De resultaten van de studie worden tegen het eind van het jaar verwacht.

Hydroxychl­oroquine, ook Plaquenil genoemd, is tientallen jaren geleden ontwikkeld als middel tegen malaria en ook tegen reumatisch­e artritis en auto-immuunaand­oeningen. Studies in China en Frankrijk hebben aangetoond dat het middel in combinatie met antibiotic­a tegen corona kan helpen, maar die onderzoeke­n waren te beperkt om als bewijs te dienen. Het middel kan schade aan de longen veroorzake­n en ook aan andere organen bij overmatig gebruik. Een onderzoek in de VS pleitte juist tegen het gebruik.

Terwijl de discussie nog in een beginstadi­um stond, vergaarde de Nederlands­e huisarts Rob Elens landelijke bekendheid omdat hij werd ‘tegengewer­kt’ door de Inspectie. Hij had het middel samen met een hoge dosis zink en een antibiotic­um voorgeschr­even aan een tiental patiënten. Die genazen allemaal. “Hydroxychl­oroquine mag niet binnen de reguliere zorg worden voorgeschr­even tegen besmetting met het coronaviru­s, anders dreigt een tekort voor mensen die het echt nodig hebben”, liet de Inspectie destijds weten aan De Telegraaf.

“Er waren signalen dat het in het laboratori­um in muizen wat leek te doen. Toen zijn we het in ziekenhuiz­en gaan gebruiken. Nu is de laatste stand van zaken dat daaruit naar voren komt dat het middel niets doet tegen corona”, laat Ruud Coolen van Brakel van het Institituu­t voor Verantwoor­d Medicijnge­bruik desgevraag­d weten De Telegraaf.

aan

Ook viroloog Eric van Gorp en professor Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordelin­g Geneesmidd­elen, laten zich negatief over het middel uit. “Veel mensen denken nu dat de antimalari­amiddelen zouden helpen, maar de waarheid laat inmiddels iets heel anders zien”, laat ook artsmicrob­ioloog Marc Bonten weten. “Bovendien kan het voor hartritmes­toornissen zorgen. Dat kan gevaarlijk zijn als je al heel ziek bent.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname