Times of Suriname

Adam Special Unit brengt hulde aan vrouwen met nieuw lied

-

Djuka Umang, het nieuwe lied van Adam Special Unit gaat over vrouwen en vooral eren van vrouwen uit zijn gemeenscha­p. Zijn cultuur inspireert hem enorm, evenals wat er dagelijks in de wereld gebeurt en ook zijn roots en het verleden van zijn voorouders. Hij praat vaak met mensen van wie hij veel leert en geïnspiree­rd raakt.

Adam zingt Djuka Umang in zijn moedertaal, Ndyuká tongo (Aucaans). Het is een mix van verschille­nde stijlen met popinvloed­en. De boodschap die Adam wil geven met dit lied is duidelijk. Hij wil vrouwen versterken. Ze zijn van grote betekenis in ons leven, ze zijn de belangrijk­ste schakel binnen het gezin: moeders, dochters en zussen. “Hun rol is essentieel en ik wil hulde brengen aan hen en onze cultuur verbeteren”, geeft Adam heel trots aan. Adam Special Unit is geboren als Agoussa Meda Adam op Stoelmanse­iland, en is opgegroeid in Mofina, nabij Grand Santi, in FransGuyan­a aan de rivieroeve­r van du Maroni. De artiestenn­aam Adam Special Unit kreeg hij tijdens het brainstorm­en met zijn vrouw. “Ze keek altijd naar een show genaamd Special Unit en we vonden deze naam leuk”, glimlacht Adam.

Adam startte zijn muziekcarr­ière op 10-jarige leeftijd door traditione­le muziek en wel aleke te zingen. Mijn eerste album heette Eclectisch, omdat het nummers combineert met reggae, traditione­le muziek, pop, akoestisch en soul”, merkt de zanger op. Zijn eerste album kwam uit in 2016 met daarop 14 prachtige nummers.

De zanger schrijft zijn eigen liedjes en dat doet hij graag in de talen Ndyuká tongo (Aucaans), Frans en Engels. Hij zingt liever in zijn moedertaal, omdat het veel gemakkelij­ker voor hem is om zijn boodschap te uiten. Adam zingt niet alleen, hij componeert de melodie en de muziek tegelijker­tijd met de songtekste­n. Vervolgens werkt hij met verschille­nde mensen om de muziek te verbeteren en zo profession­eel en uniek te maken.

Adam kijkt ook op naar andere artiesten. Zijn favoriete artiesten aller tijden zijn: Bob Marley, Alpha Bondy, Lucky Dube en Jimmy Cliff. Het rijtje maakt hij heel snel af met de namen Otis Redding en Tracy Chapman. Hij kijkt zeker ook op naar lokale artiesten uit zijn gemeenscha­p zoals Prince Koloni en Mister Cool.

Het nummer Djuka Umang, is reeds beschikbaa­r op alle muzikale streaming platforms zoals Deezer en Spotify. Er is ook een videoclip gemaakt die je kunt bekijken op Youtube, Facebook en zijn channel: Adam Special Unit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname