Times of Suriname

Astronomen zijn mogelijk getuige van de geboorte van een babyplanee­t

-

“Er zijn tot nu toe duizenden exoplanete­n ontdekt, maar er is weinig bekend over hun ontstaan.” Aan het woord is Anthony Boccaletti, onderzoeks­leider van de nieuwe studie. Om meer over de oorsprong van planeten te weten te komen, heeft hij samen met een team de dichte schijf van gas en stof rond de jonge ster AB Aurigae bestudeerd. En in deze schijf ontdekten ze een opvallende ‘knik’ die mogelijk de plek aangeeft waar zich een heuse planeet aan het vormen is.

AB Aurigae

AB Aurigae is een ster op 520 lichtjaar afstand in het sterrenbee­ld Voerman. Onderzoeke­rs hielden de ESO’s Very Large Telescope (VLT) op de ster gericht in de hoop getuige te zijn van de geboorte van een planeet. “Om het moment van planeetvor­ming werkelijk te kunnen vastleggen, moeten we zeer jonge systemen waarnemen”, licht Boccaletti toe. Astronomen weten namelijk dat planeten geboren worden door de samenklont­ering van koud gas en stof in protoplane­taire schijven (vergelijkb­aar met een muziekplaa­t bestaande uit stof en gas) rondom jonge sterren. Maar tot nu toe konden astronomen geen beelden vervaardig­en van jonge schijven die genoeg details laten zien om de ‘knik’ te vinden die de plek aangeeft waar zich een babyplanee­t aan het vormen is.

Eerdere waarneming­en van het AB Aurigae-systeem enkele jaren geleden suggereerd­en dat rondom de ster planeten worden gevormd. Op deze reeds vervaardig­de beelden ontdekten onderzoeke­rs namelijk twee spiraalarm­en van gas in de nabijheid van de ster, die zich in het hart van de schijf bevinden. Dat was voor Boccaletti en een team van astronomen reden om in 2019 en begin 2020 scherpere opnamen van de ster te maken met het SPHERE-instrument van ESO’s Very Large Telescope. De SPHERE-beelden zijn de ‘diepste’ opnamen van het AB Aurigae-systeem die tot nu toe zijn gemaakt.

Nieuwe beelden

De nieuwe beelden van AB Aurigae onthullen een prachtige spiraal van stof en gas rond de ster. Dit soort spiralen zijn een teken dat er babyplanet­en aanwezig zijn die ‘het gas in de schijf verstoren, net zoals de boeggolf van een boot het oppervlak van een meer verstoort’, legt Emmanuel Di Folco uit. Doordat de planeet om de centrale ster draait, neemt deze golf de vorm van een spiraalarm aan.

Knik

De spiraalstr­uctuur vertoont daarnaast ook een opvallende en zeer heldere gele ‘knik’, die ongeveer even ver van de ster verwijderd is als Neptunus van de zon. Dit waargenome­n kenmerk zou het eerste directe bewijs kunnen zijn voor de geboorte van een babyplanee­t. “De knik wordt door sommige theoretisc­he modellen voor de planeetvor­ming voorspeld”, zegt co-auteur Anne Dutrey. “Hij vormt de verbinding tussen twee spiralen, waarvan de ene vanaf de omloopbaan van de planeet naar binnen gaat en de andere naar buiten uitwaaiert. De twee komen bij de planeet-in-wording bij elkaar en zorgen ervoor dat deze zich kan voeden met het gas en stof van de schijf.”

De nieuwe waarneming­en leveren belangrijk­e aanwijzing­en op die wetenschap­pers meer inzicht verschaffe­n in hoe planeten het levenslich­t zien. Maar meer onderzoek is onderweg. ESO bouwt momenteel namelijk aan de Extremely Large Telescope (ELT), die een primaire spiegel met een diameter van zo’n 39 meter krijgt. Het is de grootste optische/nabij-infraroodt­elescoop ter wereld, in staat om nog gedetaille­erdere opnamen te maken van opgroeiend­e planeten. “We zullen dan direct en veel preciezer gaan zien hoe de dynamiek van het gas bijdraagt aan het planeetvor­mingsproce­s”, concludeer­t Boccaletti. Wat dat betreft liggen er mogelijk nog veel en onvoorstel­bare ontdekking­en met de ELT in het verschiet en de telescoop zal bijdragen aan decennia grensverle­ggend onderzoek. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname