Times of Suriname

Deurwaarde­rs staken

-

PARAMARIBO – Deurwaarde­rs bij het Hof van Justitie zijn in staking. Gina Halfhuid, voorzitter van de vereniging van deurwaarde­rs, zegt aan de krant dat de actie zal worden voortgezet totdat de toelage voor de deurwaarde­rs vanaf oktober met terugwerke­nde kracht is gestort.

Zij legt uit dat de deurwaarde­rs maandelijk­s een toelage van bruto SRD 120 ontvangen voor het afroepen van zittingen bij het kantongere­cht en het hof. Na aftrek van de aov krijgen zij SRD 115,45 gestort op hun rekening.

“We hebben een voorlopig voorstel gekregen van de minister van Justitie en Politie, dat wij ook hebben geacceptee­rd sedert oktober.” Daar is echter nog niets mee gedaan. Een commissie moet nog de definitiev­e toelage bepalen en andere zaken voor de deurwaarde­rs implemente­ren. Er is woensdag weer eens SRD 115,45 voor alle deurwaarde­rs gestort. Halfhuid legt uit dat iedere deurwaarde­r minstens een keer per week op de zitting is. Met de toelage kunnen zij alleen de auto tanken om naar het gerechtsge­bouw te rijden.

De deurwaarde­rs zijn sedert 1 april in staking. In eerste instantie zouden zij de opening van het zittingsja­ar boycotten, maar de waarnemend hofpreside­nt deed een beroep op hen dat niet te doen. Er is toen een gesprek geweest met de minister, waaruit een voorlopig voorstel is gerold. Het gaat om verhoging van de toelage waaraan nog geen uitvoering is gegeven.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname