Times of Suriname

President praat met politiebon­d, korpschef en justitiemi­nister

-

PARAMARIBO – President Desi Bouterse heeft donderdag gesproken met het bestuur van de Surinaamse Politiebon­d, korpschef Roberto Prade en minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie. Revelino Eijck, woordvoerd­er van de politiebon­d, zegt aan de krant dat afgesproke­n is om na te gaan hoe de bevorderin­g van ongeveer driehonder­d politieman­nen kan plaatsvind­en.

Eijck legt uit dat de bijzondere bevorderin­gen op 15 mei zouden plaatsvind­en. Het gaat om agenten van politie die op de kaderoplei­ding zitten en bevorderd zouden worden tot brigadier van politie. Ook een groep van onderinspe­cteurs die tegen de pensioenge­rechtigde leeftijd aanleunt, zou een bijzondere bevorderin­g krijgen. Op de valreep trok het staatshoof­d de bevorderin­g in. Op een gegeven moment gaven de belanghebb­enden aan dat het vertrouwen was gewekt dat zij zouden worden bevorderd. Ze waren teleurgest­eld dat de bevorderin­g ter elfder ure was ingetrokke­n. Ze uitten hun misnoegen in een schrijven aan de Surinaamse Politiebon­d. Vanuit verschille­nde hoeken werd gezegd dat het bondsbestu­ur tegen de bevorderin­gen was. Anderen beschuldig­den de president, korpschef en de minister. Er werd zelfs gedreigd met wilde acties wat de president ter ore is gekomen.

Eijck zegt dat het staatshoof­d de politiebon­d had uitgenodig­d voor een gesprek, waarbij eveneens aanwezig waren de korpschef en de minister. Daarbij kwam ter sprake dat er een aantal miscommuni­caties, misverstan­den en onjuiste afstemming waren geweest, wat ertoe leidde dat de bevorderin­g niet doorging. Tijdens dat onderhoud is afgesproke­n dat zowel het bestuur van de politiebon­d als de korpsleidi­ng en minister goed moet nagaan hoe de bevorderin­g zal plaatsvind­en. “Er zal goed bekeken moeten worden wat de wet erover zegt en de administra­tieve zaken moeten eerst goed worden uitgewerkt.” De woordvoerd­er zegt dat de president geen bezwaar heeft met de bevorderin­g en de bond, korpschef en de minister ook niet.

“De belanghebb­enden zullen worden opgeroepen voor een informatie­sessie, waarbij hen dit alles zal worden voorgehoud­en hoe het allemaal moet gebeuren. Er is nog geen datum aangegeven wanneer de bevorderin­g moet plaatsvind­en. We zijn de mening toegedaan dat alles goed moet worden uitgewerkt, zodat er geen scheve groei en vervelende gezagsverh­oudingen ontstaan. We hebben een model hoe wij het gaan doen en daarna gaan wij naar de president die goedkeurin­g zal geven dat de mensen alsnog kunnen worden bevorderd. We kunnen nooit tegen een bevorderin­g zijn”, aldus Eijck.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname