Times of Suriname

Ondanks heropening scholen zijn honderden leerlingen nog niet in beeld

-

AMSTERDAM - Hoewel de basisschol­en sinds 11 mei heropend zijn, zijn nog steeds zo’n vijfhonder­d leerlingen onvindbaar. Dat bleek uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleid­ers (AVS) onder 995 schoolleid­ers, bevestigde de AVS gisteren aan NU.nl, na berichtgev­ing door Trouw. Het gaat om een grotere groep leerlingen dan gebruikeli­jk.

Bij een op de dertig scholen zijn leerlingen momenteel onvindbaar, blijkt uit de peiling van AVS onder schoolleid­ers in het basisonder­wijs en het speciaal basisonder­wijs. Gemiddeld zijn per school twee tot drie leerlingen buiten beeld. Op veel van de scholen gaat het om meerdere kinderen uit hetzelfde gezin.

Begin april, toen alle scholen ongeveer drie weken gesloten waren vanwege het coronaviru­s, waren zo’n vijfduizen­d leerlingen buiten beeld. Inmiddels staan ongeveer 4.500 van hen weer in contact met hun school.

Schoolleid­ers zeggen tegen Trouw dat het vaker gebeurt dat kinderen buiten beeld raken. Ook voor de coronacris­is gebeurde dat, maar nooit eerder zo veel te gelijk. Eerder ging het om bijvoorbee­ld kinderen van vluchtelin­gengezinne­n die het land uit werden gezet. Ook nu is dat soms nog het geval.

Uit de peiling blijkt dat relatief veel van de leerlingen die nog buiten beeld zijn uit het speciaal basisonder­wijs komen. Ook dit was voorheen al het geval, maar volgens de schoolleid­ers gaat het nu om “een ongebruike­lijk grote groep”, schreef Trouw. Leerplicht­ambtenaren gaven de afgelopen maanden in principe geen boetes aan de gezinnen van wie de kinderen geen contact met school hadden. Dat vond de overheid niet gepast in coronatijd. “Schoolleid­ers blijven met hun teams actief om in samenwerki­ng met de leerplicht­ambtenaren ook de vijfhonder­d kinderen die nu nog van de radar zijn op te sporen”, zegt Ingrid Doornbos, vicevoorzi­tter van de AVS tegen Trouw.

Het is volgens de AVS niet duidelijk waarom er meer kinderen dan normaal onvindbaar zijn.

 ??  ?? Een leeg klaslokaal. (Foto: NU)
Een leeg klaslokaal. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname