Times of Suriname

Landelijke boa-actie wegens toenemende agressie: ‘Niet alleen in steden’

-

DEN HAAG - De vakbonden van Buitengewo­on opsporings­ambtenaren (boa’s) overwegen landelijk actie te gaan voeren. Ze willen vanwege toenemende agressie een wapenstok en pepperspra­y, zodat boa’s zich beter kunnen verdedigen. De bonden wachten een reactie van Veiligheid­sminister Ferd Grapperhau­s af, voordat ze de actie officieel aankondige­n. “We zijn nog aan het kijken wat we waar precies kunnen gaan organisere­n. De actie houdt onder andere in dat boa’s alleen toezicht houden en niet meer handhaven”, zegt

Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP. “Dat actie nodig is, is zeker duidelijk. Niet alleen in steden zijn er incidenten, maar ook in het bos, op het strand, of in het ov: je ziet het overal. Onze achterban vindt dat we moeten laten zien waar we voor staan.” Ook de Nederlands­e BOA Bond is in gesprek met de achterban over een landelijke actie.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een eerste reactie weten dat het uitgangspu­nt is en blijft dat het geweldsmon­opolie bij de politie ligt. Daarnaast gaan gemeentebe­sturen als werkgever van de boa’s over hun omstandigh­eden en beschermin­gsmiddelen.

Donderdag werden in IJmuiden nog boa’s mishandeld door jongeren, waarbij een van de slachtoffe­rs in het ziekenhuis belandde. Op dezelfde dag begonnen boa’s in Rotterdam met een actie door drie dagen geen boetes uit te schrijven. In Rotterdam raakten vorige maand vijf boa’s gewond toen ze door een groep werden belaagd. Ook in Amsterdam is ook al een paar keer actiegevoe­rd.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname