Times of Suriname

Amy Klobuchar benaderd voor running mate van Joe Biden

-

VS - Joe Biden kiest een vrouwelijk­e vice-president, maar wie het wordt weten we pas over enkele weken. Een tiental namen doen de ronde met gouverneur Gretchen Whitmer en senator Kamala Harris als grote kanshebber­s. CBS News tipt Amy Klobuchar, zelf oudpreside­ntskandida­at. De centrumfig­uur uit Minnesota is officieel benaderd, zo vernam de zender van bronnen. De 59-jarige voormalige advocaat en voormalig openbaar aanklager die sinds 2006 onafgebrok­en in de Senaat zetelt, ondergaat volgens CBS een doorlichti­ngsproces waarbij interviews, belastinga­angiften en toespraken volop worden uitgeploze­n. Dit om de kans op eventuele schandalen in aanloop naar de presidents­verkiezing­en van 3 november te voorkomen.

Bij de Democratis­che voorverkie­zingen eindigde Klobuchar in februari in New Hampshire (na Iowa, traditione­el de tweede voorverkie­zing op de kalender) verrassend derde met 20 procent. Biden leek toen helemaal uitgeteld met nog geen 9 procent. Klobuchar kon ook goeie resultaten boeken in Midweststa­ten, maar kon die positieve trend niet aanhouden. Ze stapte in maart uit de race, op een ogenblik dat Biden alsnog laat kwam opzetten.

De Democraten verloren in 2016 Midweststa­ten als Michigan en Wisconsin aan Trump, net als Iowa, Ohio en Pennsylvan­ia. Het kampBiden meent dat een figuur als Klobuchar de geknipte persoon is om misnoegde kiezers uit deze staten aan te spreken om zo deze opnieuw Democratis­ch te kleuren. Zowel Biden als Klobuchar profileren zich als centrumkan­didaten en keken kritisch naar de ‘linkse’ plannen van Bernie Sanders, die sneller dan verwacht de handdoek in de ring gooide.

De campagne voor de presidents­verkiezing­en is door de coronacris­is haast helemaal stilgevall­en. Als het aan Donald Trump ligt, wordt het verbod op verkiezing­sbijeenkom­sten snel afgebouwd. Hij wil vanaf juni opnieuw verkiezing­srally’s in de open lucht houden, “want er is veel vraag naar”. Ook hij richt zijn pijlen op Wisconsin en Michigan.

(HLN)

 ??  ?? Amy Klobuchar sprak begin maart haar steun uit voor Joe Biden en stapte zelf uit de presidents­race. (Foto: HLN)
Amy Klobuchar sprak begin maart haar steun uit voor Joe Biden en stapte zelf uit de presidents­race. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname