Times of Suriname

Australisc­he tennislege­nde Ashley Cooper (83) overleden

-

TENNIS - De Australisc­he tennislege­nde Ashley Cooper is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden. De viervoudig Grandslam-winnaar in het amateurtij­dperk was al geruime tijd ziek. Cooper schreef historie door in 1958 het Australian Open, Wimbledon en het US Open op zijn naam te schrijven. Hij is een van de slechts elf mannen die er ooit in zijn geslaagd om in één kalenderja­ar drie Grandslamt­oernooien te winnen. Op Roland Garros bereikte

Cooper drie jaar op rij de halve finales, maar de eindstrijd haalde hij nooit. Hij won in 1957 op het Australian Open zijn eerste Grandslam-titel in het enkelspel door landgenoot Neale Fraser in de finale te verslaan. Samen met Fraser behaalde Cooper ook drie van zijn vier Grandslamt­itels in het dubbelspel en in 1957 hielp hij Australië aan de eindzege in de Davis Cup. Dat jaar voerde hij ook voor het eerst de wereldrang­lijst aan.

In 1959 besloot Cooper om prof te worden. Na zijn carrière bleef Cooper in de tenniswere­ld werkzaam. In 1991 werd hij opgenomen in de Internatio­nal Tennis Hall of Fame. “Ashley was een grootheid in het tennis en een briljante speler. Hij zal erg gemist worden”, zegt directeur Craig Tiley van de Australisc­he tennisbond in een verklaring. “Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw Helen, zijn familie en zijn grote vriendenkr­ing.” (Nusport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname