Times of Suriname

Legendaris­che NBA-coach Sloan overleden

-

BASKETBAL - De legendaris­che NBA-coach Jerry Sloan is vrijdag op 78-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan leed aan de ziekte van Parkinson en was dementeren­d.

Sloan staat bekend als een van de beste coaches ooit in het Amerikaans­e basketbal. Hij heeft een winst/verlies-record van 1.233-803 in het reguliere seizoen en staat daarmee op de vierde plaats op die ranglijst.

De oud-speler van Baltimore Bullets en Chicago Bulls, die twee keer onderdeel uitmaakte van het NBA All Star-team, is een van de twee coaches in de geschieden­is van de NBA die duizend zeges boekte met één club.

Sloan deed dat tussen 1988 en 2011 als eindverant­woordelijk­e bij Utah Jazz. Hij was daarvoor al drie jaar assistent bij die club (1985-1988), nadat hij zijn eerste stappen als coach had gezet bij Chicago Bulls eind jaren zeventig en begin jaren tachtig.

De voormalige shooting guard is de langstzitt­ende coach ooit bij een club in de NBA. Hij leidde Utah Jazz tussen 1989 en 2003 vijftien keer op rij naar de playoffs en stond twee keer in de finale, maar zowel in 1997 als in 1998 werd verloren van Chicago Bulls.

Sloan werd nooit uitgeroepe­n tot Coach van het Jaar, maar hij is slechts een van de vier coaches met meer dan vijftien opeenvolge­nde seizoenen met een winnend record. Hij is door zijn verdienste­n wel opgenomen in de Hall of Fame van de NBA. (NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname