Times of Suriname

Pas 70 procent verkiezing­suitslag afgerond

-

PARAMARIBO – Tot en met gistermidd­ag was de voorlopige verkiezing­suitslag van ruim 70 procent van de stemmen geteld en bekendgema­akt. Volgens de onofficiël­e verkiezing­suitslag van het Ministerie van Binnenland­se Zaken ziet het volgens de voorlopige zetelverde­ling ernaar uit dat de VHP 20 zetels heeft bemachtigd, de NDP 16, ABOP 7, NPS 4, en PL en BEP elk 2 zetels. Alle andere partijen die hebben meegedaan met de verkiezing­en dit jaar hebben op basis van de tot nu toe getelde stemmen niet genoeg stemmen behaald om een zetel te kunnen bemachtige­n. Op basis van de 70 procent verkiezing­suitslag die al is bekendgema­akt, hebben tot nu toe al meer dan 210 duizend mensen landelijk gestemd. Dit is al ruim 60 procent van het totaal aantal kiezers.

De resultaten van vooral Paramaribo en Wanica zijn nog niet volledig. De voorzitter­s van de hoofdstemb­ureaus van beide districten zullen pas vandaag om 10.00 uur verder gaan met het verwerken van de processen-verbaal van de verschille­nde stembureau­s van deze twee districten, zodat de uiteindeli­jke uitslag van hun district kan worden vastgestel­d. “We zijn ook maar mens en we zijn moe. Omdat wij willen voorkomen dat er fouten worden gemaakt, is nadat alles binnen was, besloten om te gaan rusten en dan morgen de verwerking en controle van de processenv­erbaal van alle stembureau­s van Wanica verder te doen”, zegt Wedprekash Joeloemsin­g,

de ondervoorz­itter van het hoofdstemb­ureau in Wanica.

De ondervoorz­itter van de NDP, André Misiekaba, is verontwaar­digd en kan zich niet voorstelle­n dat de VHP, zichzelf al heeft gefelicite­erd met de overwinnin­g van de verkiezing­en, terwijl de resultaten nog niet compleet zijn. “Hoe kan je op basis daarvan bepalen dat je hebt gewonnen? En natuurlijk kan die politieke partij om politieke redenen die overwinnin­g claimen, maar iedereen gelooft het; hoe kan dat?”, vraagt hij zich verontwaar­digd af. De ondervoorz­itter gaat nog steeds voor de overwinnin­g, omdat de partij volgens hem op basis van het werk dat het verzet heeft, het mandaat van het volk zal krijgen om door te gaan. “Wij hebben ons best gedaan en als je jouw best doet, dan zorgt het volk ervoor dat je door kan gaan; ik sta nog steeds op dat punt. Er is nu een vervelende ontwikkeli­ng en ik hoop dat iedereen oplettend is. Zolang niet alle resultaten binnen zijn, moet men niet vooruitlop­en op zaken”, zegt hij. De voorzitter van de Algemene Bevrijding­s en Ontwikkeli­ngspartij (ABOP) Ronnie Brunswijk zegt dat hij dat liever tien zetels had binnen gehaald. Hij zegt dat je niet altijd kan krijgen wat jij wil, je moet rekening houden met de kiezers.

MN/JL

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname