Times of Suriname

Politieke achterban bivakkeren in NIS

- Op het hoofdstemb­ureau van Paramaribo in de Anthony Nestysport­hal werden gisteren alle dozen met stembiljet­ten en stembussen naar binnengebr­acht en klaargezet. Dit allemaal onder toezicht van politie, militairen en aanhangers van de verschille­nde politiek

PARAMARIBO - Aanhangers van de Nationale Partij Suriname, Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP), de Algemene Bevrijding­s- en Ontwikkeli­ngspartij (ABOP) en de Nationale Democratis­che Partij (NDP) hebben gisteravon­d in de Anthony Nestysport­hal (NIS) overnacht, waar de stembussen en dozen met stembiljet­ten van kiesdistri­ct Paramaribo zijn ondergebra­cht. Zij gingen hiertoe over, omdat zich diverse onregelmat­igheden hadden voorgedaan toen het stembureau­personeel het stemmateri­aal bracht naar de sporthal.

Het aanleveren van alle stembussen en dozen met stembiljet­ten van kiesdistri­ct Paramaribo in de Anthony Nestsporth­al verliep gisteren onder grote belangstel­ling van waarnemers en aanhangers van politieke partijen, nadat beweerd werd dat bepaalde zaken niet volgens de juiste procedures verliepen. Daarnaast heeft districtsc­ommissaris (dc) Mike Nerkust, voorzitter van het hoofdstemb­ureau Paramaribo, besloten om vandaag met de verwerking van de processen-verbaal en telling van de stembiljet­ten te starten.

De sporthal is namelijk de plek waar de voorzitter­s van de meer dan 270 stembureau­s uit Paramaribo hun materiaal moesten aanleveren. Aangekomen op de plek moest de stembureau­voorzitter, na te zijn opgeroepen, de sporthal betreden met de stembussen en dozen. De vermoeidhe­id was duidelijk af te lezen van de gezichten van het wachtende personeel dat een lange werkdag achter de rug had.

Er ontstond een kleine opschuddin­g toen bleek dat enkele dozen waarin de stembiljet­ten zitten, niet geseald waren. Ook het feit dat enkele voorzitter­s van bepaalde stembureau­s geen procesverb­aal hadden opgemaakt en Nerkust geen aanvang maakte met de telling van de stembiljet­ten en verwerking van de processen-verbaal, zorgde voor de nodige ophef. Toen dit alles naar buiten kwam, togen aanhangers van onder andere de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP),

Nationale Democratis­che Partij (NDP) en de Algemene Bevrijding­s-en Ontwikkeli­ngspartij (ABOP) naar de Anthony Nestysport­hal. “Wij zijn hier gekomen om alles goed in de gaten te houden”, zei een groepje NDP’ers. “Wij hebben dit uit ons zelf gedaan. Niemand heeft ons dit opgedragen”, zeggen de politieke aanhangers aan de krant. Ook ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk besloot poolshoogt­e te gaan nemen na alle ‘misstanden’.

“Ik kan niet starten zolang niet alles binnen is van alle stembureau­s van Paramaribo. Enkele stembureau­s hebben laat aangelever­d, omdat zij nog niet klaar waren met tellen. Het personeel op de stembureau­s bestaat ook uit mensen. En je moet rekening houden dat de mensen al langer dan 36 uur draaien”, reageert Nerkust op de vele kritieken over de gang van zaken. De burgervade­r legt uit dat hij en zijn team vanwege oververmoe­idheid gisteren niet hebben kunnen doortrekke­n. Dat er enkele zaken zijn gebeurd die het daglicht schuwen, verwijst hij naar het rijk der fabelen. Er zijn volgens hem genoeg controleme­chanismen ingebouwd om dit soort zaken te voorkomen. Zo legt hij uit dat politie, militairen en lokale en internatio­nale waarnemers het gehele proces in de sporthal in de gaten houden. Daarnaast zijn er ook camera’s geplaatst om alles goed in de gaten te houden. Hij zegt ook dat de politie en de militairen op de plek blijven om alles te bewaken. Nerkust zegt dat vandaag om 10.00 uur gestart zal worden met het verwerken van de processenv­erbaal en telling van de stemmen.

Jennifer van DijkSilos, voorzitter van het Onafhankel­ijk Kiesbureau (OKB), zegt dat nadat zij over de ongeregelh­eden in de Anthony Nestysport­hal had gehoord zij direct een groep nieuwe OKBobserve­rs naar de plek stuurde. Het bleek dat de leden van het hoofdstemb­ureau de grote stroom aan stembureau­s op een gegeven moment niet aankonden. Het hoofdstemb­ureau besloot toen zijn deuren te sluiten, waardoor buiten een toeloop ontstond. Ook de gewijzigde procedure bij de afhandelin­g van het stemmateri­aal zorgde voor ruis, zegt de OKBvoorzit­ter. Wat daarnaast ook speelde, was dat het Ministerie van Binnenland­se Zaken de informatie over de resultaten van de stembureau­s stopzette, waardoor er geen tussenstan­d van de verkiezing­en bekend was noch bij het OKB noch politieke partijen, zegt Van DijkSilos. Dit leidde ertoe dat de NDP en de VHP vermoedden dat er gefraudeer­d werd en riepen hun achterban op. De OKBvoorzit­ter geeft de verzekerin­g dat er niet gefraudeer­d kan worden met het aangelever­de stemmateri­aal, omdat het OKB van alle processenv­erbaal foto’s heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname