Times of Suriname

Ornamibo krijgt modern afvalverwe­rkingsfabr­iek

-

PARAMARIBO – Suriname krijgt een compleet modern afvalverwe­rkingsbedr­ijf te Ornamibo in het district Para. Volgens planning zal er volgend jaar een aanvang worden gemaakt met de bouwwerkza­amheden van de fabriek. Om over te gaan tot concrete acties is op 22 mei een Memorandum of Understand­ing getekend tussen de Surinaamse overheid en het Nederlands­e ‘KPP Energy & Waste Solutions BV’.

Dit project komt tot stand door middel van een privaat particulie­re samenwerki­ng, oftewel ‘Public Private Partnershi­p’. De overheid komt met grond in en andere randvoorwa­arden die noodzakeli­jk zijn om dit project tot een succes te maken. ‘KPP Energy & Waste Solutions BV’ financiert dit project volledig. Vanaf de start van het bedrijf wordt er een naamloze vennootsch­ap opgezet, waarvan de Surinaamse overheid voor 50 procent medeeigena­ar is en de Nederlands­e ondernemin­g voor het overige 50 procent.

In de nieuwe fabriek zal afval worden omgezet in kookgas voor huishouden­s, gas ten behoeve van elektricit­eitsopwekk­ing en biomest ten behoeve van de landbouwse­ctor. Een voordeel voor de Staat is dat zij vanaf de eerste dag dat het bedrijf in productie gaat, zal verdienen, zonder zelf een financiële investerin­g te hebben verricht. Suriname heeft hiermee ook de mogelijkhe­id om lokaal kookgas te produceren, in plaats van dat langer te blijven importeren. Het opwekken van elektricit­eit uit afval zal in dit geval ook potentiële mogelijkhe­den bieden, als het gaat om goedkope elektricit­eit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname