Times of Suriname

Souls uitgevoerd in vier districten

-

PARAMARIBO – Het Ministerie van Sport en Jeugdzaken heeft in samenwerki­ng met de ambassade van India in Suriname het (Souls)-project uitgevoerd in Paramaribo, Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini. Souls is een initiatief van IIT Bombay dat schone energie helpt leveren aan landen door een duurzaam en gelokalise­erd ecosysteem voor zonne-energie te ontwikkele­n. Het solar-lampenproj­ect werd in het kader van de 150e geboorteda­g van Mahatma Gandhi uitgevoerd.

‘Solar Urja through Location for Sustainabi­lity’

Woensdag werd dit project in het district Sipaliwini met 40 jongeren afgesloten. Minister Lalinie Gopal heeft de leerlingen uitgelegd wat dit solar-project inhoud en hen de voordelen van solar-lampen voorgehoud­en. Bij het invallen van de schemer gaan de lampjes zelf branden zonder dat bedrading en elektricit­eit nodig is. Door de aanschaf van deze zonne-energielam­pen zal ook de energierek­ening dalen en tegelijker­tijd wordt door het gebruik van die lampjes CO2-uitstoot verminderd. Dit ministerie heeft middels zijn jeugdambas­sadeurspro­gramma’s jeugdleide­rs uit de verschille­nde districten voorgedrag­en die vervolgens een onlinework­shop hebben gevolgd. Deze leiders zijn voor dit project ingezet om de kennis en vaardighed­en die zij hebben opgedaan, over te brengen aan de overige jongeren in de verschille­nde districten. De ‘United Nations Developmen­t Goals’ (UN SDG) jeugdambas­sadeur Sivern Hammen, gaf aan dat de UN SDG staat voor de ontwikkeli­ng van jongeren. Hij benadrukte de essentie van het nastreven van de UN SDG’s, teneinde de wereld tot een betere plek te maken voor mens, plant en dier.

Kapitein Erwin Godlieb, tevens vertegenwo­ordiger van het dorpsbestu­ur Pokigron, vindt het een eer dat de jongeren van Sipaliwini ook deel konden uitmaken van dit project. “Het is van belang dat onze jongeren vroegtijdi­g kennismake­n met zonne-energielam­pen”, zei de kapitein. Hij heeft een beroep gedaan op de participan­ten om niet alleen bezig te zijn met hun smartphone­s, maar ook te blijven participer­en aan projecten die hun ontwikkeli­ng kunnen bevorderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname