Times of Suriname

Brazilië geeft bevolking hydroxychl­oroquine tegen corona

-

BRAZILIË - De Braziliaan­se autoriteit­en houden vast aan hun advies om het coronaviru­s te bestrijden met hydroxychl­oroquine. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) besloot eerder om proeven met dat geneesmidd­el voorlopig te staken uit veiligheid­soverwegin­gen.

De Braziliaan­se president Jair Bolsonaro heeft zich eerder uitgesprok­en voor het gebruik van hydroxychl­oroquine en het gerelateer­de middel chloroquin­e tegen het nieuwe virus. Zijn Amerikaans­e ambtsgenoo­t Donald Trump gaf toe zelf hydroxychl­oroquine te nemen om te voorkomen dat hij ziek wordt, al is hij daar inmiddels mee gestopt. Onderzoeke­rs hebben echter vraagteken­s gezet bij de effectivit­eit van die middelen tegen het coronaviru­s. In een studie die is gepublicee­rd in het gerenommee­rde medische vakblad The Lancet, stond dat ze het risico op overlijden zelfs kunnen vergroten. De WHO legde daarop het wereldwijd­e onderzoek stil naar het gebruik van hydroxychl­oroquine tegen het coronaviru­s.

Het ministerie van Volksgezon­dheid van Brazilië verandert nog niet van koers. “We blijven kalm”, zei een medewerkst­er van het departemen­t op een persconfer­entie. Ze uitte kritiek op de studie in The Lancet, waarin onderzoeke­rs keken naar de medische gegevens van 96 duizend patiënten in honderden ziekenhuiz­en.

“Het was geen klinisch onderzoek. Het was gewoon een dataset die is samengeste­ld in verschille­nde landen”, aldus de functionar­is van het Braziliaan­se ministerie. Dat betekent volgens haar dat er onvoldoend­e grond is om het huidige beleid op de schop te nemen. Artsen wordt momenteel geadviseer­d om chloroquin­e of hydroxychl­oroquine voor te schrijven als mensen coronasymp­tomen hebben. Brazilië behoort tot de landen in de wereld die het zwaarst zijn getroffen door het coronaviru­s. De autoriteit­en hebben bij bijna 375 duizend mensen vastgestel­d dat ze besmet zijn geraakt. Dat is wereldwijd het hoogste aantal buiten de Verenigde Staten. Ruim 23 duizend patiënten in Brazilië zijn overleden.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een fles hydroxychl­oroquine. (Foto:De Telegraaf)
Een fles hydroxychl­oroquine. (Foto:De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname