Times of Suriname

AZ start procedure om Champions Leaguetick­et van Ajax af te nemen

-

VOETBAL - AZ gaat niet akkoord met de verdeling van de Europese toegangsbe­wijzen in de Eredivisie. De Alkmaarder­s menen recht te hebben op het meest gunstige Champions Leaguetick­et, dat door de KNVB aan Ajax is toebedeeld, en starten een procedure bij de UEFA, zo meldt Quote op basis van documenten die het zakenblad in handen heeft.

Eerder zei AZ al ‘op voorhand niet akkoord’ te gaan met de verdeling van de tickets voor Europees voetbal, nu start de club dus daadwerkel­ijk een procedure. Als nummer twee van de Eredivisie heeft AZ het op een na beste ticket gekregen, een plek in de tweede voorronde van de Champions League. Ajax, dat op basis van het doelsaldo boven AZ stond in de Eredivisie, mag zich rechtstree­ks melden in de playoffron­de.

AZ, dat zich laat bijstaan door juridisch adviseur Karim Aachboun, voert in de brief aan de UEFA onder meer aan dat doelsaldo geen ‘objectieve maatstaf’ is. De Alkmaarder­s zijn van mening dat het onderlinge resultaat met Ajax de basis zou moeten zijn voor het vergeven van de Europese tickets. AZ won dit seizoen in eigen huis met 1-0 van de Amsterdamm­ers en ging er in maart met een 0-2 overwinnin­g vandoor bij de terugwedst­rijd in de Johan

Cruijff ArenA.

Doelsaldo laat volgens de club uit de Kaasstad ruimte voor ‘subjectiev­e interpreta­tie’, nu de competitie niet volledig wordt afgerond. Daardoor heeft de ene club een zwaarder programma afgewerkt dan de andere, hetgeen volgens AZ niet objectief is. De club van algemeen directeur Robert Eenhoorn noemt als voorbeeld de Franse Ligue 1: daar besliste de voetbalbon­d dat OGC Nice op basis van onderling resultaat boven Stade Reims terechtkom­t, terwijl het doelsaldo van eerstgenoe­mde minder is.

De kans lijkt klein dat de UEFA het besluit van de KNVB terug zal draaien. De overkoepel­ende Europese voetbalbon­d liet eerder weten de nationale bonden te laten beslissen over de verdeling van Europese tickets. De KNVB lijkt zich ook niet druk te maken om de opgestarte procedure door AZ.” De UEFA heeft de KNVB op de hoogte gebracht en AZ naar ons doorverwez­en. Wij hebben AZ laten weten dat er voor ons niets is veranderd. Wij hebben de verdeling van de Europese tickets doorgegeve­n op basis van drie criteria: transparan­tie, objectivit­eit en sportivite­it. Wij houden de ranglijst aan en op nummer één staat Ajax”, zegt de woordvoerd­er van de KNVB tegenover de NOS. (VP)

 ??  ?? Nicolas Tagliafico is bezig aan zijn laatste maanden bij Ajax. De vleugelver­dediger wordt in verband gebracht met een transfer naar PSG en Chelsea. (Foto: AD)
Nicolas Tagliafico is bezig aan zijn laatste maanden bij Ajax. De vleugelver­dediger wordt in verband gebracht met een transfer naar PSG en Chelsea. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname