Times of Suriname

Versterkin­g huizen Groningen gaat te langzaam

-

DEN HAAG - De versterkin­g van huizen in het aardbeving­sgebied in Groningen gaat veel te langzaam, vindt de Tweede Kamer. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn slechts elf huizen versterkt. Daarnaast dreigt een eis van de complete Tweede Kamer niet te worden uitgevoerd door het kabinet. Alle politieke partijen willen dat 26 duizend huishouden­s uiterlijk dit jaar uitsluitse­l krijgen over versterkin­g van hun huis. Het kabinet zegt niet meer te kunnen garanderen dat het lukt door de coronacris­is. Ook de afhandelin­g van schades is daardoor vertraagd.

“Het tempo van de versterkin­g ligt veel te laag. Elf huizen, dat is een aantal waar ik echt even beroerd van werd”, zegt D66-kamerlid Sienot. Volgens regeringsp­artij ChristenUn­ie ‘creëert de overheid breuklijne­n in gemeenscha­ppen’ door alle onzekerhei­d. SP-kamerlid Beckerman: “Het is schier onmogelijk om niet cynisch te worden. Er is door corona sprake van een dubbele crisis in Groningen.”

Het kabinet besloot eerder meer vaart te maken in Groningen met een speciale crisisaanp­ak. Maar volgens meerdere politici is daar weinig van te zien. “De aanpak getuigt niet van een crisisment­aliteit”, zegt PvdAkamerl­id Moorlag. Onder andere SP, GL en CU vinden dat de snelle aanpak bij de coronacris­is een voorbeeld moet worden voor Groningen.

Minister Ollongren (Binnenland­se Zaken) begrijpt de teleurstel­ling: “Ik had graag meer resultaat willen laten zien. Elf huizen is heel erg weinig. Het is niet genoeg.” De D66-bewindsvro­uw hoopt dat een nieuwe aanpak zorgt voor meer snelheid.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een scheur in een woning in Zijldijk, Groningen. (Foto: De Telegraaf)
Een scheur in een woning in Zijldijk, Groningen. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname