Times of Suriname

Vier agenten ontslagen na dood zwarte man: ‘ik kan niet ademen’

-

VS - Vier agenten in de Amerikaans­e stad Minneapoli­s, in de noordelijk­e staat Minnesota, zijn dinsdag ontslagen nadat een zwarte man die ze maandag arresteerd­en later in het ziekenhuis stierf. Dat heeft burgemeest­er Jacob Frey bekendgema­akt.

In een video die dinsdagoch­tend lokale tijd rondging op sociale media en voor veel ophef zorgt, is te zien hoe een Amerikaans­e blanke agent met zijn knie op de nek van George Floyd leunt. De zwarte arrestant roept: “Ik kan niet ademen! Ik kan niet ademen!” naar omstanders. Hij komt uiteindeli­jk om het leven. De FBI is een onderzoek naar de doodsoorza­ak gestart. De lokale politie van Minneapoli­s meldde dat de veertiger stierf aan een ‘medisch incident’ nadat agenten optraden in een lopend fraudeonde­rzoek.

“Zwart zijn zou in Amerika geen doodvonnis moeten betekenen”, aldus burgemeest­er Jacob Frey eerder in een reactie. “Vijf minuten lang keken we hoe een blanke agent zijn knie in de nek van een zwarte man drukte. Voor vijf minuten. Als je iemand om hulp hoort roepen, moet je helpen”, aldus de burgervade­r. Hij had niet mogen sterven. Wat we zagen was vreselijk en volledig gestoord.” Dat de agenten zijn ontslagen noemt hij ‘de juiste beslissing’. In Minneapoli­s is het toegestaan om te knielen op de nek van een verdachte. Volgens het beleid van de politie valt die handeling onder een ‘niet dodelijke optie’.

De afgelopen jaren is de politie betrokken geweest bij een reeks van schietpart­ijen waarbij zwarte mannen om het leven kwamen. Dat leidde tot massale protesten in de VS en de vorming van de protestbew­eging Black Lives Matter. Die groep wil een einde aan politiegew­eld tegen zwarte mensen.

Duizenden demonstran­ten waren dinsdag op de been in Minneapoli­s als reactie op de dood van Floyd. Rond 20.00 uur (lokale tijd) kwam het tot botsingen met de politie. Volgens lokale media zetten agenten traangas in en schoten ze met rubberkoge­ls. Of er slachtoffe­rs zijn gevallen is onbekend.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname