Times of Suriname

Italië opent verlaten ruïnes Pompeii voor publiek

-

ITALIË - De wereldbero­emde archeologi­sche vindplaats Pompeii in Italië is voor het publiek heropend, nu het land de lockdown om het coronaviru­s in te dammen, heeft opgeheven. Op de openingsda­g liepen er overigens meer gidsen dan toeristen in de oude Romeinse stad rond. De uitzonderl­ijk goed bewaard gebleven overblijfs­elen van de stad zijn de op een na meest bezochte archeologi­sche plekken van het land na het Colosseum in Rome. Pompeii werd bedekt met vulkanisch­e as door de uitbarstin­g van de nabijgeleg­en Vesuvius, bijna 2000 jaar geleden in het jaar 79 na

Christus. Maar op dinsdag stonden veel van de belangrijk­ste ruïnes, zoals het stenen amfitheate­r of de tempel van Apollo, er nog verlaten bij. Nu buitenland­se toeristen tot juni nog steeds niet naar Italië mogen reizen, hoopt Pompeii dat Italiaanse toeristen voorlopig minstens een fractie van het verschil kunnen goedmaken. In 2019 trok de archeologi­sche site bijna 4 miljoen bezoekers.

Het Colosseum in Rome, het symbool van de Italiaanse hoofdstad, gaat vanaf 1 juni ook weer open voor bezoekers na een sluiting van drie maanden. Het antieke bouwwerk in het centrum van de stad is dan alleen toegankeli­jk met vooraf geboekte tickets en onder strikte gezondheid­svoorschri­ften, zoals het opnemen van de temperatuu­r bij de ingang en mondkapjes.

Ook de opgravinge­n op de nabijgeleg­en Palatijn en de tempelruïn­es op het Forum Romanum kunnen weer worden bezocht.

Italië is zwaar getroffen door de longziekte met ongeveer 33 duizend officiële coronaster­fgevallen. Maar het aantal besmetting­en neemt al weken gestaag af. Vanaf 3 juni laat het land weer vakantiega­ngers toe. Gehoopt wordt op een nieuwe start van het toerisme. (De Telegraaf)

 ??  ?? Een mand met een mondmasker op in Pompeii. (Foto: De Telegraaf)
Een mand met een mondmasker op in Pompeii. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname