Times of Suriname

Franse flamboyant­e burgemeest­er Balkany veroordeel­d tot 5 jaar cel voor miljoenenf­raude

-

FRANKRIJK - Patrick Balkany, de burgemeest­er van de Parijse voorstad Levallois-Perret, en zijn vrouw Isabelle zijn vandaag in beroep veroordeel­d tot een celstraf van respectiev­elijk vijf en vier jaar. Ze werden veroordeel­d voor een fiscale fraude van uitzonderl­ijke omvang.

In maart werd het echtpaar al veroordeel­d tot drie jaar cel, maar het hof van beroep van Parijs verhoogde die straf. De politicus van de centrumrec­htse partij Les Républicai­ns werd ook veroordeel­d wegens illegale aanwending van belangen, omdat hij persoonlij­ke voordelen in natura ontvangen heeft in een contract rond onroerend goed. Het stel mag zich bovendien tien jaar lang niet meer verkiesbaa­r stellen en moet elk een boete van 100 duizend euro betalen.

Het

hof

bevestigde

tevens de inbeslagna­me van hun eigendomme­n. Het gaat om twee luxueuze villa’s op Sint Maarten en in Marrakesh, villa Dar Gyucy. Voor hun verblijf in de Giverny-molen (Eure) werd een speciale regeling getroffen. Zo moet een deel ervan teruggegev­en worden aan hun kinderen. Tot slot moeten de Balkany’s, samen met de andere betrokkene­n in een witwasdoss­ier, een miljoen euro aan schadeverg­oeding betalen aan de Staat.

De flamboyant­e burgemeest­er werd in februari al wegens gezondheid­sredenen vrijgelate­n uit voorlopige hechtenis. De advocaat van Balkany zei dat ze de optie van cassatiebe­roep de komende dagen zullen bekijken.

Het echtpaar is schuldig bevonden aan het verduister­en van 13 miljoen euro tussen 2007 en 2014.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname