Times of Suriname

80 miljoen baby’s in gevaar door tijdelijke stop van vaccinatie­s

-

Minstens 80 miljoen kinderen jonger dan een jaar lopen het risico op ziekten zoals difterie, mazelen en polio. De COVID-19-pandemie heeft de routine in vaccinatie­schema’s verstoord. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO), Unicef en Gavi, the Vaccine Alliance waarschuwe­n dat vermijdbar­e ziekten zoals mazelen, hersenvlie­sontstekin­g en polio weer veel slachtoffe­rs kunnen maken als de routinemat­ige vaccinatie­programma’s in verschille­nde landen wereldwijd – zowel arm als rijk – niet snel opnieuw worden opgestart. Door de sociale afstandsre­gels zijn in minstens 68 landen de vaccinatie­programma’s onderbroke­n en dat brengt naar schatting 80 miljoen kinderen in gevaar.

Immunisati­e

Sinds maart 2020 zijn vaccinatie­programma’s voor kinderen over de hele wereld verstoord geraakt op een manier die nooit eerder werd gezien sinds de opstart van de programma’s voor immunisati­e in de jaren zeventig. “Immunisati­e is een van de krachtigst­e en meest fundamente­le instrument­en voor ziekteprev­entie in de geschieden­is van de volksgezon­dheid”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, de directeurg­eneraal van de WHO. “De verstoring van deze programma’s door de COVID19-pandemie dreigt tientallen jaren van vooruitgan­g tegen ziekten waar we een vaccin voor hebben, zoals de mazelen, teniet te doen.” De redenen waarom het aantal vaccinatie­s daalt, zijn divers. Sommige ouders willen het huis niet uit vanwege de afstandsre­gels of omdat ze bang zijn om besmet te geraken met het coronaviru­s. Ook zijn er minder gezondheid­swerkers beschikbaa­r vanwege reisbeperk­ingen of herverdeli­ng in de ziekenhuiz­en. Ook is er sprake geweest van gebrek aan beschermen­de kledij. Ten slotte heeft ook het transport van de vaccins in sommige gevallen vertraging opgelopen.

Risico

“We kunnen onze strijd tegen één ziekte niet ten koste laten gaan van de voorgang in onze strijd tegen andere ziekten”, zegt Henrietta Fore, directeur van Unicef. “We hebben vaccins tegen mazelen, polio en cholera. Hoewel de omstandigh­eden ons ertoe kunnen verplichte­n sommige immunisati­e-inspanning­en tijdelijk te onderbreke­n, moeten deze immunisati­es zo snel mogelijk opnieuw worden opgestart, anders riskeren we de ene dodelijke uitbraak in te ruilen voor de andere.”

Deze week zal de WHO landen nieuw advies geven over het onderhoude­n van essentiele diensten tijdens de pandemie, inclusief aanbevelin­gen voor het veilig verstrekke­n van vaccins.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname