Times of Suriname

Hoe de internatio­nale gemeenscha­p vruchtbaar­heidsprobl­emen in Afrika blijft negeren

-

Afrika staat bekend als het continent van de problemati­sch snelle bevolkings­groei. Tegelijk tonen cijfers van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) aan dat één op drie Afrikaanse vrouwen te kampen heeft met vruchtbaar­heidsprobl­emen. Dit is problemati­sch in landen zoals Gambia, waar er een enorme sociale druk is om kinderen te krijgen, schrijft onderzoeks­ter Susan Dierickx. Onvruchtba­arheid, een luxeproble­em?

Waar we in België vaak relatief gemakkelij­k toegang hebben tot gepaste medische behandelin­gen, zijn diezelfde behandelin­gen vaak ontoeganke­lijk, onbetaalba­ar of zelfs afwezig in Gambia. De financiële, emotionele en sociale gevolgen van onvruchtba­arheid zijn daar dan ook vaak dramatisch en worden internatio­naal onvoldoend­e erkend. Onvruchtba­arheid is echter geen luxeproble­em. Zoals Tinne Claes (9 januari 2018) eerder aanhaalde in MO* is onvruchtba­arheid geen yuppieprob­leem waar enkel blanken mee worden geconfront­eerd. Neen, onvruchtba­arheid is een globaal probleem. De meest recente data tonen aan dat 72,4 miljoen koppels wereldwijd nood hebben aan een vorm van medische interventi­e om zwanger te worden. De aanwezighe­id van vruchtbaar­heidsprobl­emen is ongelijk verdeeld, met hogere cijfers in Afrika.

Deze ongelijkhe­id is grotendeel­s het gevolg van slecht of niet-behandelde infecties die vaak voorkomen kunnen worden als mensen tijdig toegang zouden hebben tot goede medische zorg. Deze kwetsbare gezondheid­ssytemen staan nog meer onder druk met het oprukken van de corona-epidemie in Afrika.

Druk op vrouwen

Onvruchtba­arheid is voor veel mensen die kinderen willen ook meer dan een medisch probleem, en brengt vaak heel wat emotionele uitdaginge­n met zich mee. In Afrikaanse landen, waar vaak een enorme sociale druk is om kinderen te krijgen, staan vruchtbaar­heidsprobl­emen voor veel mensen gelijk met financiële, sociale en emotionele zorgen. Sainey Ceesay, CEO van Safe Haven Foundation, een Gambiaanse ngo die mensen wil helpen die geconfront­eerd worden met onvruchtba­arheid, legt uit dat in de Gambiaanse samenlevin­g het de vrouwen zijn die altijd worden beschuldig­d onvruchtba­ar te zijn, hoewel er vaak geen medische diagnose gebeurt. “We moeten weg van het beeld dat een vrouw die geen kinderen heeft, niet 100 procent een vrouw is. Het is de stigmatise­ring in onze maatschapp­ij, dat deze vrouwen wanhopig maakt”, aldus Sainey Ceesay. Fatou, 30 jaar, vertelt: “Soms beledigen mensen je. Dit doet veel pijn. Er is veel sociale stigmatise­ring. Ik was getrouwd en ik had mijn eerste kind pas na vijf jaar huwelijk en dit kind stierf bij de geboorte. In die periode, hoorde ik zoveel commentaar van mensen. Ze beledigden me, vertelden roddels over mij, beschuldig­den mij van hekserij.” In Gambia, waar vaak samengelee­fd wordt met de grotere familiale kring van de man, ervaren pas getrouwde vrouwen heel wat druk om zwanger te worden. Wanneer dit niet lukt, bevinden vrouwen zich in een moeilijke positie: dagelijkse belediging­en en stigmatise­ring door de schoonfami­lie zijn geen uitzonderi­ngen. Onderzoek toont aan dat vrouwen ook vaak geconfront­eerd worden met problemen in het huwelijk. Polygamie is een normale culturele praktijk maar in het land, zeker wanneer er sprake is van een kinderloos huwelijk.

Een vrouw, uitgehuwel­ijkt als veertienja­rige met een vijftig jaar oude man, vertelt hoe ze in dit ongelukkig­e huwelijk geslagen werd. “Wanneer ik ging slapen, sloeg mijn man me! Hij sloeg me! En hij vertelde me dat ik geen vrouw was, omdat ik geen kinderen kon krijgen.”

Sainey Ceesay hoort dagelijks gelijkaard­ige verhalen en legt uit hoe veel vrouwen alleen zijn met hun verdriet. Een vrouw die elf miskramen meemaakte vertelt met gebroken stem: “Telkens wanneer ik mijn baby verloor, verloor ik mijn man zijn steun. Hij gaf me geen moed, hij ondersteun­de me niet, tot wanneer ik opnieuw zwanger werd. Het sterven was de wil van God, maar we moeten ons verdriet delen. Zijn gebrek aan steun gaf me een verdrietig gevoel.” In een context waar er amper diensten zijn voor mentale gezondheid, zijn vruchtbaar­heidsprobl­emen sterk geassociee­rd met depressie.

Veel vrouwen kennen ook financiële problemen: de zoektocht naar een gepaste behandelin­g vraagt niet alleen veel tijd maar ook geld. Kinderloze weduwen zijn daarbij vaak in een extra kwetsbare positie. Wanneer de echtgenoot sterft, wordt soms de lokale interpreta­tie van de sharia-wetgeving gevolgd. Deze wetgeving stelt dat de erfenis vooral naar de zonen moet gaan, en in mindere mate naar de vrouwen of dochters.

(MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname