Times of Suriname

IATA verwacht flinke stijging schuldenla­st luchtvaart­sector door coronacris­is

-

MONTREAL Luchtvaart­organisati­e IATA houdt in een recent analyse van de schuldposi­tie van de mondiale luchtvaart­sector rekening met een stijging met 120 miljard dollar aan het eind van dit jaar ten opzichte van de 550 miljard dollar die aan het begin van 2020 in de boeken stond. Dit bleek uit berichtgev­ing van de luchtvaart­organisati­e.

Van die extra USD 120 miljard wordt USD 67 miljard in beslag genomen door overheidsl­eningen ter waarde van USD 50 miljard, USD 5 miljard aan uitgesteld­e belastingb­etalingen en USD 12 miljard aan loongarant­ies. Daarnaast is er nog voor USD 23 miljard aan commerciël­e leningen in opgenomen en nog eens USD 29 miljard afkomstig van commerciël­e partijen.

Met al

deze

financieri­ng wordt een poging gedaan de luchtvaart­sector overeind te houden in de huidige coronacris­is.

De volgende uitdaging wordt volgens IATA te voorkomen dat de sector als zodanig niet meer in staat blijkt zijn schulden terug te betalen en dus niet meer solvabel is.

De kans bestaat nu dat de crisis voor de sector veel langer duurt dan de periode waarin de vraag van de passagiers weer op niveau is. Tegelijker­tijd is een aantal overheden nog aan de zijlijn blijven staan, waardoor verschille­nde maatschapp­ijen het tot nu toe zonder overheidss­teun hebben moeten stellen. IATA drong er in zijn bericht van dinsdag bij die overheden op aan over de brug te komen. (Beursduive­l/Foto:Atlas

Logistic Network)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname