Times of Suriname

Nieuwe coalitie zingt toontje lager Onduidelij­k over wisselkoer­s en corruptieb­estrijding

-

PARAMARIBO - Van de harde uitspraken in aanloop naar de verkiezing­en van 25 mei is er weinig overgeblev­en bij de nieuwe coalitie bestaande uit de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij, Algemene Bevrijding­s- en Ontwikkeli­ngspartij, Pertjajah Luhur en de Nationale Partij Suriname. Vanuit de oppositieb­anken en op politieke podia werd steeds benadrukt dat ‘gestolen gelden van de samenlevin­g’ teruggehaa­ld zouden worden. Ook werden politieke ambtsdrage­rs, onder wie minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en zelfs president Desi Bouterse met gevangenis­straf gedreigd, indien de oppositie aan de macht kwam. Nu duidelijk is dat deze politieke partijen straks het roer zullen overnemen, is men wat diplomatis­cher met het innemen van standpunte­n.

Alle beloften aangaande corruptie en naleving van vonnissen worden nu op het bord van de procureur-generaal (pg) geplaatst. Door Santokhi wordt gesteld dat de aanpak van de corruptie ook niet vanzelfspr­ekend is, omdat enkele staatsbesl­uiten nog niet zijn afgekondig­d. Tussen neus en lippen door laat hij wel weten dat het nieuwe kabinet daar werk van zal maken. Enkele dagen voor de verkiezing­en stelde hij ook dat de wisselkoer­s binnen enkele maanden teruggebra­cht zal worden en zelfs onder SRD 6 voor de Amerikaans­e dollar kan komen. Op de persconfer­entie van zaterdag sprak hij over het beteugelen van wisselkoer­s binnen zes maanden en het stabiliser­en op SRD 9 of 10. Ook Ronnie Brunswijk is voorzichti­g in het kiezen van zijn woorden. Concreet is aan hem de vraag gesteld wat hij als aankomend voorzitter van De Nationale Assemblee zal doen met de afgewezen vordering van de procureur-generaal om minister Hoefdraad te vervolgen. Door verschille­nde oppositiet­oppers werd voor de verkiezing­en gesteld dat zij het besluit van de NDP-coalitie niet zullen laten voor wat het is.

“De pg heeft een vordering gevraagd en de coalitie heeft die afgewezen. Wij zijn niet de instantie die mensen gaan opsporen of rechter gaan spelen. Ik ben geen jurist, maar wij gaan niet op de stoel van de rechter zitten”, aldus Brunswijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname