Times of Suriname

ASFA: “Bedrijfsle­ven had meer verwacht van de regering”

-

PARAMARIBO - De Associatie van Surinaamse Fabrikante­n (ASFA) blikt teleurgest­eld terug op de afgelopen vijf jaar. Over andere beleidsgeb­ieden van de regering doet ze geen uitspraak, maar wat de faciliteri­ng van het ondernemer­schap en de producties­ector in Suriname betreft, is er volgens de fabrikante­norganisat­ie niet veel om trots op te zijn.

Dit is ook de lijn geweest sinds de oprichting van de ASFA, die dit jaar haar 40-jarig bestaan zal gedenken. Opeenvolge­nde politieke partijen hebben volgens voorzitter Wilgo Bilkerdijk gouden bergen beloofd, maar als die eenmaal in het machtscent­rum zitten, wordt er een andere toon aangeslage­n. Er is wel het een en ander gedaan, maar nog lang niet wat de producties­ector nodig heeft om industrial­isatie naar een hoger niveau te tillen. “Er zijn zeker wat zaken gebeurd in de afgelopen veertig jaar, maar de afgelopen vijf jaar heeft niet veel soelaas gebracht. We hadden veel meer dingen verwacht. Wij hebben ook wel voorstelle­n gedaan bij de beleidmake­rs, maar die zaken zijn jammer genoeg uitgebleve­n”, zegt de teleurgest­elde ASFA-voorzitter.

Toegang tot investerin­gskapitaal tegen aantrekkel­ijke voorwaarde­n is een van de zaken waar de ASFA zich steeds voor heeft opgemaakt. De politieke wil is uitgebleve­n om daarvan werk te maken. “Als organisati­e hebben we heel erg nadrukkeli­jk ‘gestrest’ dat de

Nationale Ontwikkeli­ngsbank getransfor­meerd en versterkt zou worden. Dat is uitgebleve­n. Ondertusse­n zijn er wel wat bewegingen daar. De toenmalige directeur is ontslagen, maar er is te weinig tempo in die transforma­tie”, zegt Bilkerdijk.

Terwijl het inlossen van beloften wordt afgewacht, dienen zich ook andere financieel­economisch­e problemen aan zoals COVID-19. “De overheid krijgt nu druk van die financiën die zij niet kan innen, en uiteindeli­jk wil de overheid wel wat bestedinge­n doen. En dat zien we nu heel nadrukkeli­jk in deze verkiezing­speriode, waarbij de overheid inderdaad wel uitgaven doet van middelen die ze in feite niet heeft.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname